Най-малко 36 загинали при горски пожар в историческия град Лахайна, Хавай, съобщиха официални лица

...
Най-малко 36 души са загинали от горски пожар в историческия
Коментари Харесай

Най-малко 36 души са загинали от горски пожар в историческия хавайски град Лахайна, съобщиха служители на окръг Мауи късно вечерта в сряда местно време.

Пожарът в Лахайна беше един от няколкото, които опустошиха цели градове в Хавай, първоначално разпространен от ветровете от урагана Дора, който премина далеч на юг във вторник.

Пламъците завладяха о. Мауи изненада, оставяйки след себе си изгорели коли по някога оживени улици и димящи купчини развалини, където са се издигали исторически сгради.

Длъжностни лица казаха, че 271 сгради са повредени или унищожени и десетки хора са ранени.

В сряда екипите продължаваха да се борят с пожарите на няколко места на острова. Властите призоваха посетителите да стоят настрана.

Пожарите бяха най-новите в поредица от проблеми, причинени от екстремното време по света това лято. Експертите казват, че изменението на климата увеличава вероятността от подобни събития.

Тъй като ветровете на Мауи отслабнаха, някои полети бяха възобновени в сряда, позволявайки на пилотите да видят пълния обхват на опустошението. Въздушно видео от Лахайна показа десетки разрушени домове и предприятия, включително на Фронт Стрийт, където туристите някога са се събирали да пазаруват и да вечерят. Димящи купчини отломки лежаха натрупани високо до брега, лодките в пристанището бяха обгорени и сив дим се носеше над безлистните скелети на овъглени дървета.

„Ужасяващо е. Летял съм тук от 52 години и никога не съм виждал нещо, което да се доближава до това“, каза Ричард Олстен, пилот на хеликоптер в туристическа компания. — Имахме сълзи в очите си.

Суперинтендантът на Държавния департамент по образованието Кийт Хаяши каза в изявление в сряда, че екип работи върху планове за действие в извънредни ситуации и се подготвя за евентуална загуба на основно училище, което е било в Лахайна повече от век.

„Неофициални въздушни снимки показват, че кампусът на King Kamehameha III Elementary – на Front Street в Lahaina – е претърпял огромен пожар и структурни щети“, каза той. „Департаментът се стреми да поддържа редовни училищни графици, за да осигури усещане за нормалност, но ще остави повечето училища в Мауи затворени до края на тази седмица“, каза той.

Бреговата охрана каза, че е спасила 14 души, които са скочили във водата, за да избягат от пламъци и дим, включително две деца.

Сред ранените има трима души с критични изгаряния, които са откарани със самолет в отделението за изгаряния на медицински център Straub на остров Оаху, казаха служители. Най-малко 20 пациенти са били откарани в Мемориалния медицински център на Мауи, казаха служители, а пожарникар е хоспитализиран в стабилно състояние след вдишване на дим.

Ричард Бисен-младши, кметът на окръг Мауи, каза на пресконференция в сряда сутринта, че не разполага с подробности за това как и къде на острова са настъпили шестте смъртни случая. Той каза, че служителите все още не са започнали разследване на непосредствената причина за пожарите, но служителите посочиха комбинацията от сухи условия, ниска влажност и силни ветрове.

Повече от 2100 души прекараха вторник вечерта в евакуационни центрове. Други 2000 пътници се приютиха на летище Кахулуи, след като много полети бяха отменени. Властите подготвяха Хавайския конгресен център в Хонолулу да приеме хиляди разселени туристи и местни жители.

Мауро Фаринели от Лахайна каза, че ветровете са започнали да духат силно във вторник и след това по някакъв начин е започнал пожар на склона на хълм.

„Той просто разкъса всичко с невероятна скорост“, каза той, добавяйки, че е „като паялна лампа“.

Ветровете бяха толкова силни, че изхвърлиха вратата на гаража му от пантите и блокираха колата му в гаража, каза Фаринели. И така, приятел го закара заедно със съпругата му Юдит и кучето Сузи в приют за евакуация. Нямаше представа какво се е случило с дома им.

„Надяваме се на най-доброто“, каза той, „но сме почти сигурни, че вече го няма.“

Президентът Джо Байдън каза, че е наредил всички налични федерални активи да помогнат с реакцията. Той каза, че Националната гвардия на Хаваите е мобилизирала хеликоптери Chinook, за да помогне при потушаването на пожара, както и в усилията за търсене и спасяване на Мауи.

„Нашите молитви са с онези, чиито домове, бизнеси и общности са разрушени“, каза Байдън в изявление.

Бившият президент Барак Обама, който е роден на Хаваите, каза в социалните медии, че е трудно да се видят някои от изображенията, идващи от място, което е толкова специално за мнозина.

Алън Дикар, който притежава галерия за плакати и три къщи в Лахайна, каза, че всички туристи, които идват в Мауи, са склонни да посещават Фронт Стрийт.

"Централните два блока са икономическото сърце на този остров и не знам какво е останало", каза той.

Дикар засне видео на пламъци, поглъщащи главната ивица, преди да избяга с трима приятели и две котки.

„Всяко важно нещо, което притежавах, изгоря днес“, каза той. „Ще се оправя. Измъкнах се безопасно.“

Горски пожари горят и на Големия остров на Хаваите, каза кметът Мич Рот, въпреки че няма съобщения за наранявания или разрушени домове там. Рот каза, че пожарникарите е трябвало да потушат някои пожари на покриви и че е имало продължаващи избухвания на един пожар близо до курортите Мауна Кеа.

Националната метеорологична служба каза, че ураганът Дора, който преминава на юг от островната верига, е отчасти виновен за силните ветрове.

Около 14 500 клиенти в Мауи бяха без електричество рано в сряда. Тъй като мобилните услуги и телефонните линии са прекъснати в някои райони, много хора се борят да се свържат с приятели и членове на семейството, живеещи близо до горските пожари. Някои публикуваха съобщения в социалните мрежи.

Тиаре Лоурънс трескаво се опитваше да се свърже със своите братя и сестри, които живеят близо до мястото, където избухна бензиностанция в Лахайна.

„Няма обслужване, така че не можем да се свържем с никого“, каза тя от общността на Мауи в Пукалани.

И.д. Губернатор Силвия Люк каза, че пламъците са унищожили общностите и призова пътуващите да стоят настрана.

„Това не е безопасно място“, каза тя.

Люк издаде спешна декларация от името на губернатора Джош Грийн, който пътуваше. От офиса на Грийн казаха, че той е прекъснал пътуването си и се връща в сряда вечерта.

Пожарите в Хаваите не приличат на много от горящите в западната част на САЩ. Те са склонни да избухват в големи пасища по сухите страни на островите и обикновено са много по-малки от пожарите на континента. Голям пожар на Големия остров през 2021 г. изгори домове и принуди хиляди да се евакуират.

Ясо, която избяга от дома си с приятеля си Каваакоа, каза, че жителите ще имат нужда от време, за да се прегрупират и че хората не трябва да планират посещение точно сега.

„Всички губят спомените си от израстването“, каза тя. "Това са спомените за всички. Всички загубихме домовете си с това."

___

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР