Най-малко 357 милиона деца, или едно от всеки шест деца

...
Най-малко 357 милиона деца, или едно от всеки шест деца
Коментари Харесай

73 000 деца убити или осакатени при 25 конфликта

Най-малко 357 милиона деца, или едно от всеки шест деца по света, живеят в зони на спор, което е нарастване със 75 % по отношение на началото на 90-те години, сочи отчетът на организацията.

Данни на Организация на обединените нации сочат, че над 73 000 деца са били убити или осакатени при 25 спора от 2005 година, когато стартира тази статистика.
От 2010 година случаите на убити или осакатени деца, доказани от Организация на обединените нации, е скочил с близо 300 %. Истинските числа евентуално са доста по-високи поради компликациите при потвърждаването на данни в зони на спорове.

Най-опасните страни за младежи са Сирия, Афганистан и Сомалия.

Засилената урбанизация, продължителните спорове и увеличението на броя на учебните заведения и лечебните заведения, които стават цел на набези, покачват заплахата за децата, означават специалистите.

Други рискове са отвличанията и половото принуждение.
"Наблюдаваме шокиращо увеличение в броя на децата, които порастват в зони, наранени от спор, и са изложени на най-тежките форми на принуждение, които можете да си визиите ", показва президентката на "Спасете децата " Хеле Торнинг-Шмит, която е някогашен министър председател на Дания.

"Спасете децата " показва, че утежняването на обстановката за децата в конфликтните зони се дължи на зачестилите боеве в градовете и все по-честото потребление на бомби в гъсто обитаеми региони.

Към децата се насочват по-брутални практики като изпращане на младежи на самоубийствени атентати и необятно публикуваното потребление на оръжия като варелни бомби. В Близкия изток две пети от децата, или 40 %, живеят в зони на спорове. По този индикатор районът се подрежда преди всичко в света, следван от Африка, където съответният дял е 20 %.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР