Най-малко 330 души са загинали на протестите в Иран през

...
Най-малко 330 души са загинали на протестите в Иран през
Коментари Харесай

Най-малко 330 загинали на протестите в Иран

Най-малко 330 души са починали на митингите в Иран през последните два месеца, съобщи основаната в Съединени американски щати Новинарска организация на деятелите за човешки права, представена от ДПА.

Сред починалите има 50 малолетни и 39 чиновници на силите за сигурност, твърди правозащитната организация. Близо 15 хиляди души са задържани.

Протестите започнаха в средата на септември и засегнаха над 130 града в Иран. Твърдата реакция на силите за сигурност провокира съществено неодобрение измежду популацията на Ислямската република.

Повод за началото на протестните прояви стана гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана за това, че не съблюдава строгите ислямски правила за облекло. Кончината на младата жена разсъни съмнения, че тя е станала жертва на полицейско принуждение, заяви Българска телеграфна агенция.

Правозащитници приканиха футболните ентусиасти да скандират името на Амини по време на мачовете на националния тим на Иран на Световното състезание по футбол в Катар, което стартира идната седмица, съобщи Франс прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР