Най-малко 32 цивилни убити при удари на суданската армия: Активисти

...
Поне 32 цивилни бяха убити и десетки ранени при артилерийски
Коментари Харесай

Поне 32 цивилни бяха убити и десетки ранени при артилерийски атаки на суданската армия, една от най-големите жертви от един ден на битка от избухването на войната през април, каза активистката група Emergency Lawyers.

Обстрелът във вторник е извършен в квартал Омбада в западен Омдурман, се казва в изявлението, публикувано в сряда, квартал, в който са претърпели няколко смъртоносни атаки.

Правозащитници и жители казаха, че редовната армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), които се борят за контрол над страната, са изстреляли ракети в населени райони, причинявайки стотици цивилни жертви в столицата Хартум и други градове.< /p>

Докато RSF държат по-голямата част от земята в Хартум и градовете Омдурман и Хартум Север, които съставляват по-голямата столица, армията има предимство в по-тежката артилерия и самолети.

Късно в сряда военният управител на Судан, генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, издаде конституционен указ, нареждащ разпускането на RSF, каза управляващият суверенен съвет. Нямаше незабавна реакция от RSF.

По-рано тази седмица военни източници казаха, че армията е разположила голям брой сухопътни войски в Омдурман и се подготвя за голяма операция, за да се опита да отреже основния маршрут за доставки на RSF към столицата от региона Дарфур.

Местни доброволци съобщиха, че 19 души са били убити при военни нападения на Омбада в неделя. Жителите казаха, че голям брой са напуснали квартала Омбада в сряда.

Активисти и жители също обвиниха RSF в нанасяне на щети на домове чрез изстрелване на противовъздушни ракети и артилерия, както и в грабежи и окупиране на цивилни квартали.

„Използването на тежка и лека артилерия в райони, пълни с цивилни, е военно престъпление … и отразява незачитане на живота им“, заявиха в сряда Emergency Lawyers, които са продемократични правни активисти.

Те казаха, че армията и RSF ще бъдат изправени пред правосъдието.

Фракциите, които се разразиха заради международно подкрепени планове за интегриране на силите си по време на прехода към демокрация, отрекоха да поемат отговорност за атаки, убили цивилни.

Съединените щати санкционираха в сряда заместник-началника на RSF за участие в нарушения на човешките права от неговите войски, а преди това санкционираха компании, свързани с двете страни.


Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР