Най-малко 30 души са били обявени за изчезнали след свлачище

...
Най-малко 30 души са били обявени за изчезнали след свлачище
Коментари Харесай

Поне 30 изчезнали след свлачище в нефритова мина в Мианмар

Най-малко 30 души са били оповестени за изчезнали след свлачище в мина за нефрит в северната част на Мианмар , предава „ BBC “.

Планинският град Хпакант в щата Качин е дом на най-големите и доходоносни мини за нефрит в света . Предполага се, че огромна част от търсените са локални поданици, които копаят към скалите, като има и такива, които работят и живеят в изоставени минни ями.

Смъртоносните свлачища са постоянно срещани в региона и те идват, когато мощен мусонен дъжд залива Мианмар сред май и октомври. Поне 162 души починаха при свлачище в същия регион през юли 2020 година, до момента в който сходен случай през 2015 година взе над 110 жертви .

Добивните действия са били спрени поради дъждовния сезон . Въпреки това огромна част от потърпевшите вследствие на случая, който е станал към 15:30 часа през вчерашния ден , са търсели нефрит . Оцелелите са споделили, че са били заливани от тиня, камъни и вода, до момента в който са копаели.

Тази част на Мианмар е осеяна със стотици нерегламентирани мини . Те притеглят доста служащи мигранти от други елементи на страната, идващи да търсят нефрит, множеството от който се продава в Китай.

Спасител разяснява за „ Асошиейтед прес “, че 34 души са изчезнали , 8 са били ранени и са били откарани в болница през вчерашния ден. По думите му напъните за търсене и избавяне не престават , до момента в който някои миньори към този момент са се върнали на местопроизшествието с вярата да намерят нефрит.

„ Все още не сме разкрили трупове “ , разяснява спасителят, поискал анонимност, защото се страхувал да бъде задържан от военните.

Добивът на нефрит е значим източник на доходи за военното държавно управление на Мианмар . Той също по този начин финансира Армията за самостоятелност на Качин, етническа въоръжена формация. В продължение на доста години военните и бунтовниците се бориха за надзор над тази част от щата Качин поради неговите мини за нефрит, които се правят оценка на към 30 милиарда $ (£23,6 милиарда) годишно. Там имаше чести боеве преди и след военния прелом през 2021 година, който смъкна цивилното държавно управление, водено от Аун Сан Су Чи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР