Най-малко 29 души, сред които и деца, са загинали при

...
Най-малко 29 души, сред които и деца, са загинали при
Коментари Харесай

29 убити при артилерийски удар по лагер за разселени хора в Мианмар

Най-малко 29 души , измежду които и деца , са починали при артилерийски удар по лагер за разселени лица в североизточната част на Мианмар , покрай границата с Китай, предава „ BBC “.

Лагерът се намира в регион, следен от Организацията за самостоятелност на Качин /ОНК/ – бунтовническа група, която се бори против ръководещата хунта в страната. Всички жертви са цивилни , заяви представител на KIO пред „ BBC “. Това е едно от най-смъртоносните набези в продължаващата от десетилетия битка на хунтата против качинските бунтовници.

Представители на Качин споделят, че хунтата е нараснала нападенията през последната година заради възходящата поддръжка на качинците за други размирен групи, които се борят против военното държавно управление.

Мианмар е замесен в спор, откогато през 2021 година боен прелом измести цивилното държавно управление на страната. Откакто завземат властта, военните все по-често употребяват въздушни удари против своите съперници.

Правителството на националното единение в заточение упрекна хунтата за нападението против лагера, като го дефинира като „ военно закононарушение и закононарушение против човечеството . Говорителят на хунтата генерал-майор Зау Мин Тун отхвърля военните да стоят зад нападението. Той твърди, че армията не организира интервенции в региона, само че съобщи, че разрушенията „ евентуално “ са породени от складирани експлозиви. Снимки, споделени от локални медии, демонстрират тела, извадени от руините, и десетки чували с тела, лежащи един до различен.

Нападението късно вечерта в понеделник е станало в квартала Монг Лай Кет – на към две благи от щаба на КИА в планинския град Лайза. Части от лагера са били разрушени от мощни детонации към среднощ, оповестяват за „ BBC “ представители на КИА. Кадри от следствията демонстрират доста разрушени къщи и огромен брой жертви .

Представители на Качин считат, че измежду починалите има най-малко 11 деца. При последното нахлуване са били ранени още 56 души, 44 от които са били откарани в болница за лекуване.

Организацията на обединените народи в Мианмар съобщи, че е „ надълбоко обезпокоена “ от известията за смъртни случаи в лагера. В изказване във Фейсбук организацията написа:

„ Лагерите за вътрешно разселени лица са места за леговище и цивилните жители, без значение къде се намират, в никакъв случай не би трябвало да бъдат цел . “

Районът към лагера е претърпял спор в продължение на десетилетия. Местните поданици обаче настояват, че напоследък наоколо до лагера не е имало сражения . Възможно е нападението да е осъществено от въздуха .

Почти тъкмо преди една година военновъздушните сили на Мианмар използваха точно насочвани бомби, с цел да нападат през нощта концерт навън в друга база в Качин, при което починаха повече от осемдесет души.

През октомври предходната година повече от 60 души бяха убити, когато военните нанесоха въздушни удари по Анампа в щата Качин. Качинската войска за независимос т (КИА) – въоръженото крило на КИО – е една от най-големите и най-мощни размирен групировки в Мианмар. Тя се бори с военните от десетилетия, даже преди преврата през 2021 година

Военните изпитват двойна злост към КИА, както поради въоръжените ѝ конфликти с хунтата след прекратяването на примирието сред двете страни през 2011 година, по този начин и поради поддръжката ѝ за други размирен групи.

КИА има дълготраен съюз с армията на Аракан , основана в щата Ракхайн, и се счита, че доставя оръжие на други размирен групи в Мианмар .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР