Най-малко 275 хил. лв. струва на държавния бюджет първият работен

...
Най-малко 275 хил. лв. струва на държавния бюджет първият работен
Коментари Харесай

Колко ни струваха еквилибристиките и акробатиките в НС вчера?

Най-малко 275 хиляди лева коства на държавния бюджет първият работен ден на Народното събрание, в който депутати отхвърлиха да си свършат работата. А тя не бе да положат клетва, а да се конституират, като изберат ръководител - другояче законодателният орган не може да стартира да работи като подобен.

Официалната гала, която би трябвало да премине по строго избран и авансово разказан ред, се изроди в 8-часов политически скандал, преустановяван на няколко пъти в опит сякаш да се откри излаз, пише " 24 часа ". Днес всичко стартира изначало, като в никакъв случай в историята на България не е имало случай Народното събрание да не излъчи ръководител на първото си съвещание - по този начин, както повелява конституцията.

Убеден съм, че не са ни изпратили тук с единствената цел да се караме от обяд до вечер и от заран до обяд. Аз приканвам да работим. Първото съвещание може да продължи една седмица, до момента в който имаме определен ръководител като знак на зациклилата народна власт. Може да се повдигне въпросът какъв брой коства това. Не знам дали някой е правил опит да пресметна какъв брой коства един час работа на Народното събрание. Това въобще не е на ниска цена. Така зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев опита да призове здравия разсъдък в залата.

Но каква е приблизителната сметка за това какъв брой струваше невижданото зацикляне на 48-ия парламент? Сумата за деня е към 275 хиляди лева, в случай че в нея се включат депутатските хонорари, тези на администрацията, режийните разноски и организацията на тържественото съвещание.

От септември главната депутатска заплата е 5145 лева Поне 90% от народните представители обаче вземат добавка към нея за стаж и трофеи, само че в този случай те са пропуснати. Сметката обаче ще набъбне още, когато се прибавят полагащите се бонуси за работа в комисии и за постовете, които ще заемат в Народното събрание. За момента единствено главното заплащане на депутатите ни излиза 1 234 800 лева месечно.

Това са 308 700 лева на седмица, в която има по 3 пленарни съвещания. Съответно единствено за едно от съвещанията - като това през вчерашния ден, за заплати на избраниците отиват 102 900 лева Или по 428, 75 лева на народен представител за ден.

Бюджетът за режийни разноски на Народно събрание за 2022 година е общо 2 666 590 лева за двете здания - на пл. “Народно заседание ” и някогашния Партиен дом. Това са приблизително 222 215 лева на месец или по 11 110 лева дневно за 20 работни дни. Или пропиленият ден дотук коства над 114 хиляди лева за депутатски заплати, ток и други режийни. В сметката не са включени зареждането на бюфета, транспортни разноски и други битови потребности.

Отделно заплатите на администрацията на Народното събрание - 771 души на трудов контракт или служебни правни отношения (по данни от юли), възлизат на над 160 000 лева на ден, с които сметката за проваления старт на Народно събрание набъбва на близо 275 хиляди лв..

И по този начин... първо съвещание, втори дубъл стартира! И това ще платим. Само нека " циркът " с еквилибристиките и акробатиките да завърши през днешния ден.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР