Най-малко 261 хил. души са напуснали Русия за първите няколко

...
Най-малко 261 хил. души са напуснали Русия за първите няколко
Коментари Харесай

Кремъл готви затваряне на границата, стотици хиляди руснаци са напуснали за дни

Най-малко 261 хиляди души са напуснали Русия за първите няколко дни, откогато Русия разгласи частична военна готовност. За да спрат процеса, съветските служби желаят затваряне на границата, само че в Кремъл разискванията не престават.

Това сочат изявления на " Новая газета. Европа " и " Медуза " от последните часове. Според първото издание, което цитира източници от президентската администрация, затварянето би влезнало в действие единствено за руснаци в мобилизационна възраст (това надалеч надвишава авансово оповестените критерии за частична готовност - нещо, на което внимание обърнаха и съдружници на Кремъл).

Президентът Владимир Путин обаче още не насрочва разискване на въпроса. Такива диалози въпреки всичко текат в президентската администрация, а представители на Федералната работа за сигурност (контраразузнаването ФСБ, някогашната КГБ) обикаляли кабинетите в Кремъл през вчерашния ден, на 25 септември.

Източник в президентството се съмнява и в достоверността на данните за 261 хиляди напуснали (защото ФСБ не работи " толкоз бързо " ). Едновременно с това " атмосферата в администрацията на президента е такава, че силоваците и Министерството на защитата могат да убедят Путин да забрани излизането, до момента в който не е късно ". Споменават се и други медийни изявления, съгласно които Путин в действителност отишъл на отмора.

Нееднозначните полемики илюстрира и обявата на електронното издание " Медуза ", съгласно чиито източници възбраната може да се разгласи още на 28 септември (сряда, ден след края на " референдумите " в окупираните от Русия територии).

Друг събеседник на изданието, също като предходния непосредствен до президентската администрация, също удостоверява като на-вероятна дата 28 септември - поради " референдумите ". Напускането въпреки всичко ще е допустимо съгласно тази информация: посредством нещо сходно на " изходни визи ", с позволение от военния комисариат.

На доктрина никой не може да бъде върнат от границата, в случай че не е получил повиквателна. Въпреки това правозащитници оповестиха за случаи на забрани руснаци да напущат страната още през почивните дни. Ръководителят на " Агора " Павел Чиков разгласява фотоси с два отхвърли, издадени на границата с Казахстан. Цитираните документи сочат, че решението да се издаде отвод било на военните комисариати. Подобни фотоси се популяризират като извадени от частни групи; приказва се за най-малко пет такива случая.

В медии се появи непотвърдена информация, че сходна стъпка се готви и на грузинската граница, само че по самодейност не на Москва, а на Тбилиси.

Недоволството измежду някои руснаци продължава да ескалира, изключително в райони надалеч от Москва. В Дагестан през вчерашния ден стачкуващи блокираха границата, стигна се до пукотевица във въздуха. Имаше и митинг в в центъра на дагестанската столица Макачкала с близо 100 арестувани, за чието потушаване е употребена Росгвардия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР