Най-малко 25 души са загинали в свлачища и наводнения във

...
Най-малко 25 души са загинали в свлачища и наводнения във
Коментари Харесай

Тропическа буря предизвика свлачища и наводнения във Филипините: загинаха 25 души |

Най-малко 25 души са починали в свлачища и наводнения във Филипините, откакто тропическата стихия Меги връхлетя страната, оповестява Би Би Си.

Спасителните екипи се борят за спасяването на хората, блокирани по източните и южните крайбрежия. Снимки, споделени от управляващите и локалните поданици в интернет, демонстрират по какъв начин те се промъкват през кални блата и употребяват салове по бързо течащи реки, с цел да доближат до изолирани региони с потопени домове.

Меги - която локалните хора назовават Агатон - връхлетя архипелага в неделя с ветрове със скорост до 65 км/ч. Това е първата сходна стихия за годината. Обичайно във Филипините се следят приблизително по 20 стихии годишно.

Повече от 13 000 души избягаха в убежища, ситуирани в по-високите елементи, когато бурята връхлетя източното крайбрежие. Проливните дъждове и ветрове прекъснаха електрозахранването, наводниха домове и полета и провокираха кални свлачища в селата.

Един от най-тежко засегнатите региони е провинция Лейте. Там 22 тела са били извадени от свлачище, оповестиха локалните управляващи.

Националната организация по бедствията удостовери, че още минимум трима души са починали в региона на Давао в южната част на страната.

Очаква се през днешния ден бурята да отслабне. Тя връхлетя страната към четири месеца, откакто през декември супертайфунът Рай опустоши доста югоизточни острови на страната, умъртви минимум 375 души и засегна към 500 000. Това беше най-тежката стихия, връхлетяла Филипините тази година. Експертите бяха сюрпризирани от бързото й увеличаване.

Учените настояват, че провокираното от индивида изменение на климата е довело до по-голяма активност и мощ на тропическите стихии. От 2006 година насам Филипините претърпяват някои от най-смъртоносните си стихии.

Заради географското си състояние Филипините са една от най-уязвимите на климатични бедствия страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР