Най-малко 24 селища по поречието на Днепър са наводнени, а

...
Най-малко 24 селища по поречието на Днепър са наводнени, а
Коментари Харесай

Десетки селища са наводнени след пробиването на язовир Нова Каховка. Около 42 000 души са изложени на риск

Най-малко 24 селища по поречието на Днепър са наводнени, а към 42 000 души са изложени на риск и би трябвало да бъдат евакуирани. Това оповестиха украинските управляващи, откакто във вторник " Нова Каховка " в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна.

Русия и Украйна се оповестиха взаимно на пробиването на язовирната стена.

По данни от късно вечерта във вторник равнището на водата се е покачило с над 3 метра. Областната военна администрация на Херсон обаче предвижда повишение с още един метър през идващите 20 часа.

Генералният шеф на държавната компания " Укрхидроенерго " Игор Сирота сподели, че чака пикът на разлив на вода от Каховския контейнер да бъде сутринта в сряда. По думите му водата ще стартира да се отдръпва на третия или четвъртия ден.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че 80 обитаеми места са обозначени като рискови. Сред тях е и регионалният център Херсон, който е под контрола на Киев.

Това значи, че към 42 000 души би трябвало да бъдат евакуирани по думите на заместник-генералния прокурор Виктория Литвинова - 17 000 души в следената от Украйна територия на запад от река Днепър и 25 000 в следената от Русия източна територия.

До момента са били евакуирани към 1000 души, заяви вътрешният министър Игор Клименко. Той упрекна Русия, че обстрелва южния регион на Херсон, откъдето се изтеглят хора.

Късно вечерта във вторник се организира и изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради пробиването на язовирната стена на " Нова Каховка ". На него Украйна и Русия се упрекнаха взаимно за разрушаването.

" Физически е невероятно да взривим по някакъв метод (язовирната стена) извън посредством обстрел - тя е била минирана от съветските окупатори и те я взривиха ", сподели непрекъснатият представител на Украйна в Организация на обединените нации Серхий Кислиця .

Руският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя от своя страна упрекна за злополуката Киев. Той сподели, че Украйна се пробва да сътвори " удобни благоприятни условия " за прегрупиране на свои военни елементи, с цел да продължи контраофанзивата си.

На въпрос дали Съединени американски щати знаят кой е отговорен за разрушаването на язовирната стена, американският заместник-постоянен представител при Организация на обединените нации Робърт Уд отговори, че " въобще не сме сигурни, надяваме се да имаме повече информация през идващите дни. " В същото време той добави, че " няма смисъл " Украйна да наводнява личната си земя и да принуждава десетки хиляди свои поданици да изоставен домовете си.

Стената на язовир " Нова Каховка " е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е издигнато през 1956 година по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа " Каховка ". Язовирът е основно значим за снабдяването с вода на Кримския полуостров, нелегално анексиран от Русия през 2014 година, както и на Запорожката АЕЦ, която също е под съветски надзор.
 Взривената стена на язовир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР