Най-малко 24 души са загинали при сблъсъците между Армения и

...
Най-малко 24 души са загинали при сблъсъците между Армения и
Коментари Харесай

Десетки убити при продължаващите боеве в Нагорни Карабах

Най-малко 24 души са починали при конфликтите сред Армения и Азербайджан - следващото принуждение в дългогодишния териториален спор. Международната общественост призва за прекъсване на огъня, написа " Гардиън ".

Възникналите през уикенда боеве продължиха и в понеделник сутринта, съгласно " Ройтерс ", с дислоцирането на тежка артилерия от двете страни.
 Тръмп: Съединени американски щати наблюдават обстановката в Нагорни Карабах
Тръмп: Съединени американски щати наблюдават обстановката в Нагорни Карабах

Ескалация на спора

Нагорни Карабах е интернационално приета територия на Азербайджан, само че се отдели през 1991 година и в този момент се ръководи от етнически арменци.

Арменското военно министерство заяви, че боевете са траяли и в неделя вечерта, до момента в който Министерството на защитата на Азербайджан разгласи, че е обстрелван град Тертер.

Това е най-големият конфликт сред двете страни от 2016 година

17 арменски сепаратисти са убити и повече от 100 са ранени при боевете, съобщи президентът на Нагорни Карабах Араик Арутюнян и призна, че неговите сили са изгубили позиции. И двете воюващи страни оповестиха за цивилни жертви.
 Организация на обединените нации: Азербайджан и Армения да спрат боевете в Нагорни Карабах
Организация на обединените нации: Азербайджан и Армения да спрат боевете в Нагорни Карабах

Призивът е на генералния секретар на международната организация

Сепаратистите в Карабах обявиха, че една арменка и дете са убити , до момента в който Баку заяви, че петима от едно азерско семейство са починали при нахлуване на арменски сепаратисти.

Азербайджан твърди, че е завладял стратегическа планина в Карабах, което оказва помощ за налагане на надзор над транспортните връзки сред Ереван и анклава.

Говорител на арменското военно министерство заяви, че бунтовническите сили в Карабах са умъртвили 200 бойци от Азербайджан и са унищожили 30 артилерийски звена и 20 безпилотни самолета.
 Армения: Турция се меси в Нагорни Карабах
Армения: Турция се меси в Нагорни Карабах

Ескалация на насилието

Боевете сред мюсюлмански Азербайджан и християнска Армения заплашват да въвлекат районни играчи като Русия и Турция. Арменският министър председател Никол Пашинян прикани международните сили да попречат на Анкара да се намеси.

" Ние сме на ръба на пълномащабна война в Южен Кавказ ", предизвести Пашинян.

Франция, Германия, Италия и Европейски Съюз бързо приканиха за неотложно преустановяване на огъня, до момента в който папа Франциск се моли за мир.
 Русия прикани за неотложно преустановяване на огъня в Нагорни Карабах
Русия прикани за неотложно преустановяване на огъня в Нагорни Карабах

В района е оповестено военно състояние

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че е извънредно смутен и прикани двете страни да спрат боевете и да възобновят диалозите.

Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че са в контакт с двете страни и прикани да се употребяват каналите за директна връзка сред враждуващите за отбягване на ескалация.

Руският президент Владимир Путин разиска боевете с Пашинян и прикани за прекратяването им.

Но Турция упрекна Ереван за спора и даде обещание цялостна поддръжка за Баку.

Турският народ ще поддържа нашите братя от Азербайджан по всевъзможен начин, написа президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Араик Арутюнян предизвести, че Турция дава наемници и бойни самолети. Според него войната към този момент е отвън границите на спора Карабах-Азербайджан.

Азербайджан упреква арменските сили в нарушение на режима на тишина, отбелязвайки, че са почнали контраатака за гарантиране сигурността на популацията , употребявайки танкове, артилерия, бойна авиация и безпилотни самолети.

В телевизионно послание към нацията в неделя президентът на Азербайджан Илхам Алиев даде обещание победа над арменските сили.

" Нашата идея е обективна и ние ще спечелим ", закани се той, цитирайки руския деспот Йосиф Сталин при експлоадирането на Втората международна война в Съветска Русия.

" Карабах е Азербайджан ", разгласи Алиев.

Армения, Карабах и Азербайджан постановиха военно състояние.

Ереван заяви, че Азербайджан е атакувал селища в Нагорни Карабах, в това число град Степанакерт.

Външното министерство на Азербайджан разгласи, че няма убити и ранени, само че има вреди по доста жилища и инфраструктура.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР