Най-малко 23 души са загинали и много са ранени след

...
Най-малко 23 души са загинали и много са ранени след
Коментари Харесай

23 загинали след експлозия в бунтовническия Идлиб

Най-малко 23 души са починали и доста са ранени след огромна детонация в бунтовническия град Идлиб в Северозападна Сирия, оповестява " Ройтерс ".

Базираната в Обединеното кралство сирийска обсерватория за човешки права разяснява, че гърмежът е блъснал централата на дребна секта на бунтовниците , като седем от починалите се допуска, че са се цивилни. Не е ясно каква е повода за гърмежа, само че някои източници смятат, че е употребена кола бомба, а други настояват, че офанзива е била с дрон.

Атаката е против бунтовници от групата " Ахнад ал-Кавац ", която включва стотици азиатски бойци. Те се борят дружно с фронта Техрар ал-Шам, отцепници от " Ал Каида ", в опити да отхвърлен сирийската войска. Провинция Идлиб, на границата с Турция, е една от последните огромни замъци на силите, които се опълчват на президента Башар ал-Асад.

Сирийската войска, подкрепена от милиции в неделя са завладяли Санджар в юго-източната част на провинция Идлиб (320 км от Дамаск). Според " Ал Майадин " представен от ТАСС, държавните войски са завоювали значим стратегически аванпост по пътя към военното летище на Абу Духур. Правителствените сили в този момент са на към 17 километра от летището, чийто надзор е загубен през 2014 година

Военните дейности против " Джебхат ан нусра " воюващи заедон с " Ахрар ал-Шам " не престават в продължение на повече от месец в северозападния регион на Сирия. През този интервал армията и милициите са умъртвили повече от 600 бойци в провинциите Хам и Идлиб. Успели са да освободят 87 села и ферми , както и да си възвърнат изгубените позиции.

Според член на Комисията за национално помиряване и народен представител в националния съвет (парламент), Ахмед Хасан Хилал, сирийските войски са влезнали в редица обитаеми места без нито един изстрел. " Жителите обичат сирийската войска ", разяснява той в изявление за вестник " Ал-Уатан ".

Депутатът акцентира, че " по-голямата част от популацията на Идлиб желае да подписа съглашение за помирение ". Според него, три четвърти от въоръжените групи в Идлиб са формирани от наемници и групи, които са отстъпили в тази област от други райони. " Хората са изтощени от наличието на непознати и желаят да се завърнат към мирния живот " , изяснява Хилал.

На изток от Дамаск, елитно формирование на сирийската войска е превзело път към военна база в столичното предградие Хараста. По време на интервенцията бойците са изтласкани надълбоко в района на Източна Гута. Правителствените войски са в нахлуване към Ербин и Мисраба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР