Най-малко 22 души загинаха при въздушен удар в суданският град

...
Най-малко 22 души загинаха при въздушен удар в суданският град
Коментари Харесай

22 загинали при въздушен удар в суданския град Омдурман

Най-малко 22 души починаха при въздушен удар в суданският град Омдурман, намиращ се покрай столицата Хартум. Това заяви Ал-джазира.

Нападението бе наказано от Организация на обединените нации. Това бе един от най-смъртоносните конфликти в градските региони в столицата и на други места сред военните и Силите за бърза поддръжка (RSF).

Силите за бърза поддръжка упрекнаха суданската войска, че нападна региони с цивилно население. Военните показват, че задачата им е била да пресечен основна линия за доставяне.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш осъди офанзивата и прикани суданската войска и Силите за бърза поддръжка да прекратят военните дейности. Той остава надълбоко угрижен, че продължаващата война сред въоръжените сили е тласнала Судан до ръба на пълномащабна революция, евентуално дестабилизираща целия район.

Боевете се концентрираха върху Омдурман през последните дни, защото западната част на града е основен маршрут за доставки за паравоенните сили, с цел да докарат подкрепления от Дарфур, тяхната силова база.

Най-малко души са починали 1133 от началото на боевете, почнали на 15 април. Повече от 2,9 милиона души са разселени, в това число близо 700 000, които са избягали в прилежащи страни.

Судан е без функциониращо държавно управление от септември 2021 година, когато военните освободиха преходното държавно управление на премиера Абдала Хамдок и оповестиха изключително състояние.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР