Най-малко 21 души бяха убити днес във втория пореден ден

...
Най-малко 21 души бяха убити днес във втория пореден ден
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан отново разпалиха конфликта за Нагорни Карабах – реакциите на международната общност

Най-малко 21 души бяха убити през днешния ден във втория следващ ден на яростни конфликти сред Армения и Азербайджан, които възобновиха военни дейности поради планинския район на границата сред двете страни Нагорни Карабах. Територията е интернационално приета като част от Азербайджан, само че се ръководи от Нагорно-Карабахската република, най-вече обитаема от арменци. Арменските сепаратисти оповестиха, че Азербайджан е почнал през вчерашния ден атака против тях и че са нанесли тежки загуби на неговата войска. Министерството на защитата на Азербайджан разгласи, че неговата войска е подхванала контраатака след офанзива на сепаратистите.

Баку и Ереван спорят за Нагорни Карабах от февруари 1988 година, когато регионът разгласи излизането си от състава на Азербайджанската ССР. По време на въоръжения спор през 1992-1994 година Азербайджан загуби контрола над Нагорни Карабах и няколко прилежащи към него региона. Днес Азербайджан разгласи частична военна готовност, а по-късно през деня Армения упрекна Турция, че изпраща наемници в поддръжка на азербайджанските елементи.

Военните дейности провокираха голям брой реакции в  интернационалната общественост.

Съединени американски щати наблюдават деликатно развоя на обстановката в Нагорни Карабах и ще се опитат да спрат ескалацията на спора сред Армения и Азербайджан, съобщи нощес на брифинг в Белия дом американският президент Доналд Тръмп, представен от Ройтерс. " Следим развоя на обстановката доста деликатно. Това са скорошни събития, знам за тях. В този район имаме положителни връзки с доста страни. Ще забележим дали можем да да спрем това ", сподели Тръмп. Съединени американски щати осъдиха ескалиралите въоръжени конфликти и приканиха двете страни към неотложно преустановяване на огъня, заяви Ройтерс. Държавният департамент посочи в изказване, че двете страни би трябвало неотложно да спрат въоръжените конфликти, както и всяка изразителност или други дейности, които могат да задълбочат напрежението.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Армения би трябвало неотложно да се изтегли от земите на Азербайджан, които е окупирала, и че е време да се постави завършек на рецесията в Нагорни Карабах, съобщи Ройтерс. Ердоган също по този начин подлага на критика Минската група в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), включваща Русия, Франция и Съединени американски щати, за неспособността й да реши обстановката в Нахорни Карабах, съобщи ТАСС. " Съединени американски щати, Русия и Франция до днешния ден, близо 30 години, не съумяха да решат този проблем. А в този момент всички те дават препоръки ", съобщи турският президент за телевизия НТВ. " Азербайджан чака 30 години за решаването на този проблем, в този момент той прави това независимо. Незабавното освобождение от Армения на окупираните земи на Азербайджан ще открие пътя за определяне на мир и непоклатимост в района. Кризата в региона, почнала с окупацията на Нагорни Карабах, би трябвало да завърши ", акцентира Ердоган, съобщи Българска телеграфна агенция.

Русия приканва всички страни по спора в Нагорни Карабах към оптималната въздържаност, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.  " Призоваваме всички страни, на първо място страните в спора, към оптималната въздържаност, към отвод от военни средства на деяние и отвод от всевъзможни стъпки, които могат да провокират в допълнение изостряне на ситуацията, което към този момент е на стадия на военно сблъскване ", сподели Песков след избухналите конфликти сред Армения и Азербайджан.

Папа Франциск съобщи, че се моли за мир в Кавказкия район след възобновилите се конфликти сред Армения и Азербайджан за противоречивата територия Нагорни Карабах, съобщи ДПА.

" Моля се за мир в Кавказ и призовавам страните в спора да създадат жестове на благосклонност и приятелство, които могат да доведат до споразумяване на проблемите не посредством използването на мощ и оръжие, а посредством разговор и договаряния ", сподели Франциск в обичайна си молитвата " Ангел Господен ". Той прикани множеството, събрало се на площад " Св. Петър, да се причисли към него с безмълвни молебствия.

Европейският съюз приканва за неотложно преустановяване на огъня сред Армения и Азербайджан, съобщи през днешния ден представител на Европейската работа за външна активност. Призоваваме всички да създадат всичко допустимо, с цел да се избегне война, уточни той. Говорителят посочи, че това мнение е било изразено по телефона пред външните министри на двете страни от европейския висш представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Има заплаха от задълбочаване на конфликта и от последствия за стабилността на района. Всички районни сътрудници би трябвало да подкрепят напъните за спокойно решение. Този спор няма военно решение, призоваваме страните да се върнат на масата за договаряния без предварителни условия, добави представителят.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също насочи апела Азербайджан и сепаратистките сили на Нагорни Карабах, подкрепяни от Армения, " неотложно да прекратят сраженията " в оспорвания район, който се трансформира в сцена на най-тежки конфликти от 2016 година, съобщи Франс прес. Гутериш твърдо приканва страните в спора неотложно да спрат сраженията и да понижат напрежението, а също и без бавене да стартират договаряния, се показва в официално съобщение на представителя му Стефан Дюжарик.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР