Най-малко 20 души бяха убити и почти 300 ранени при

...
Най-малко 20 души бяха убити и почти 300 ранени при
Коментари Харесай

Нагорни Карабах: Най-малко 20 убити и стотици ранени при експлозия в депо за гориво

Най-малко 20 души бяха убити и съвсем 300 ранени при мощна детонация в хранилище за предпазване на гориво в региона на Нагорни Карабах.

На този декор хиляди етнически арменци напущат отделилата се територия, откакто азербайджанската войска си върна цялостния надзор над нея в светкавична атака предходната седмица.

„ Очакваме Армения да одобри протегнатата ръка за мир “, разяснява турският президент Реджеп Ердоган

Местните арменски управляващи оповестиха, че 290 души са били признати в лечебни заведения, десетки от тях „ към момента в сериозно положение “ след гърмежа в оборудването покрай районната столица Степанакерт в понеделник вечерта.

Причината за гърмежа остава незнайна.

Десетки хора се били наредили на опашка пред оборудването, където избухна детонацията, тъй като им било дадено гориво. То е в дефицит по време на 10-месечната обсада от Азербайджан, който също докара до дефицит на храна и вода, съгласно сепаратистките управляващи в Нагорни Карабах.

Военните ще бъдат „ свободни, в случай че смъкват оръжието си “, обяща съветникът на президента на Азербайджан

Азербайджанската войска разгроми арменските сили в 24-часов блиц предходната седмица, принуждавайки сепаратистките управляващи да се съгласят да смъкват оръжия и да стартират договаряния за „ реинтеграция “ на Нагорни Карабах в Азербайджан след три десетилетия сепаратистко ръководство.

Докато Азербайджан даде обещание да зачита правата на етническите арменци в района и да възвърне доставките след 10-месечна обсада, доста локални поданици се опасяваха от репресии и взеха решение да заминат за Армения.

Арменското държавно управление заяви, че повече от 13 550 поданици на Нагорни Карабах са избягали в Армения към вторник сутринта. Москва сподели, че съветските миротворци в Нагорни Карабах подкрепят евакуацията. Около 700 души останаха в лагера на миротворците в понеделник вечерта.

Арменските сепаратисти в азерския район се съгласиха на преустановяване на огъня

Експлозията избухна часове след втория кръг от договарянията сред азербайджански публични лица и представители на сепаратистите в град Ходжали, северно от столицата на Нагорни Карабах. Първият кръг се организира предходната седмица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР