Най-малко 20 архиепископи на Сръбската православна църква, игумени на манастири

...
Най-малко 20 архиепископи на Сръбската православна църква, игумени на манастири
Коментари Харесай

Интронизират сръбския патриарх Порфирий

Най-малко 20 архиепископи на Сръбската православна черква, игумени на манастири от Косово и Метохия, от Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, както и стотици вярващи ще участват на плануваната интронизация на сръбския патриарх Порфирий през днешния ден в манастира на Печката патриаршия, оповестява белградският вестник " Новости ".

Косовската полиция е осведомена за събитието и ще ускори сигурността на пътищата до манастира.

Централното събитие ще бъде светата литургия, която ще бъде отслужена от главата на Сръбската православна черква във връзка празника Покров на Пресвета Богородица, който е и празник на Печката патриаршия. След литургията, в сходство с обичая, поддържан от сръбската черква повече от век,

Порфирий ще бъде тържествено въведен в престола на патриарсите на Печ.

Патриархът ще бъде въведен в Светия трон от най-възрастния по ранг и възраст архиепископ - Дебро-босненският митрополит Хризостом, който ще му връчи знаците на патриаршеската чест - панагия, жезъл и церемониална одежда - зелена тога. След церемонията патриархът ще произнесе проповед.

Според вековната традиция на Сръбската православна черква с този акт ще бъде приключен процесът по встъпването на Порфирий в длъжността на сръбски първойерарх.

Интронизацията в манастира на Печката патриаршия, както се пояснява от Сръбската православна черква, има доста символика.

" Патриаршията в Печ, дружно с Белград и Сремски Карловци, е едно от трите седалища на Сръбската православна черква ", показват от Патриаршията в Белград.

" Манастирът е античният център на сръбското православие, а интронизацията на новите църковни водачи на това място въплъщава директната им духовна връзка с първия архиепископ Свети Сава. Като упорства за обичая на двойната интронизация, нашата Църква

демонстрира своята непоколебима обвързаност към Косово и Метохия като своя духовна татковина ", допълват от Патриаршията.

Печката патриаршия е ставропигиален манастир, което значи, че е изключена от епархията, в която се намира, и че се ръководи персонално от сръбския патриарх.

От Сръбската православна черква акцентират, че визитата на патриарх Порфирий в Печ има извънредно молитвен темперамент и не чакат никакви произшествия или неудобства. По информация на " Новости " визитата на Порфирий е било съответно оповестено на Прищина и интернационалните управляващи в Косово и Метохия.

Патриарх Порфирий дойде в сряда в Призрен, където пред катедралната черква " Свети Георги " беше посрещнат от Рашко-Призренския свещеник Теодосий в съслужение със свещеници от Косово. Главата на Сръбската православна черква дойде, придружаван от няколко епископи, както и от съветския свещеник на Будапеща Иларион Алфеев.

Директорът на сръбската държавна Служба за Косово и Метохия Петър Петкович обаче не бе позволен да влезе в Косово и да участва на интронизацията на патриарх Порфирий в Патриаршията в Печ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР