Най-малко 20 000 души протестираха днес във Виена срещу управляващата

Най-малко 20 000 души протестираха днес във Виена срещу управляващата ...

Хиляди протестираха срещу управляващата коалиция в Австрия.


Най-малко 20 000 души протестираха днес във Виена срещу управляващата коалиция между десницата и крайната десница на власт от близо месец в Австрия, предаде Франс прес, като се позова на полицията.

#Austrians against #institutional#racism and extremism of the far right government, in #Vienna!
High participation of the #refugees and #migrants in the protest! pic.twitter.com/2KX1b6gBhB

— City Plaza Squat (@sol2refugees) January 13, 2018

Протестиращите организираха шествие в центъра на австрийската столица под наслов „Комитет по посрещането на новата година“. От центъра те се отправиха към квартала на министерствата.

Данните на организаторите за броя на участниците в протеста се различават от тези на полицията и варират от 25 000 до 50 000. Демонстрацията бе организирана по призива на леви организации и антирасистки движения.

Hello world, this is Austria, too! #Vienna#Neujahrsempfangpic.twitter.com/hVHaQF9stj

— Colette Schmidt (@ColetteMSchmidt) January 13, 2018

В протеста участваха хора от най-различни възрасти. Демонстранти носеха плакати, в които се припомняше анексията на Австрия от Нацистка Германия през март 1938 г. „Моля ви, нека това да не се повтаря отново“, пишеше на един от плакатите.

Това е първи подобен голям протест срещу новата управляваща коалиция на младия консервативен канцлер Себастиан Курц. В нея влиза и крайната десница на Хайнц-Кристиан Щрахе.

Източник: trud.bg