Най-малко 20 000 души протестираха днес във Виена срещу управляващата

...
Най-малко 20 000 души протестираха днес във Виена срещу управляващата
Коментари Харесай

Хиляди се включиха в протест срещу управляващата коалиция в Австрия

Най-малко 20 000 души стачкуваха през днешния ден във Виена против ръководещата коалиция сред десницата и крайната десница на власт от близо месец в Австрия, съобщи Франс прес, като се базира на полицията. Протестиращите проведоха шествие в центъра на австрийската столица под наслов " Комитет по посрещането на Новата година ". От центъра те се насочиха към квартала на министерствата.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция
Данните на уредниците за броя на участниците в митинга се разграничават от тези на полицията и варират от 25 000 до 50 000. Демонстрацията бе проведена по апела на леви организации и антирасистки придвижвания. Това е първи сходен огромен митинг против новата ръководеща коалиция на младия закостенял канцлер Себастиан Курц. В нея влиза и крайната десница на Хайнц-Кристиан Щрахе.



В митинга през днешния ден участваха хора от най-различни възрасти. Демонстранти носеха плакати, в които се припомняше анексията на Австрия от Нацистка Германия през март 1938 година " Моля ви, дано това да не се повтаря още веднъж ", пишеше на един от плакатите.

Участничка в митинга сподели, че желае да изрази неодобрение против държавно управление, което разделя обществото, орязва правата на дамите, обезценява солидарността и демонизира малцинствата. Други протестиращи се оповестиха против обществената стратегия и антиимигратските позиции на новия кабинет. Протестиращ изрази неодобрение, че новото държавно управление предизвиква фамилен модел, при който дамите са окуражавани да си стоят вкъщи.



За повторно Австрия има ръководеща коалиция сред консерваторите и крайната десница. Първата сходна коалиция бе при започване на 21 век и тогава това провокира интернационално отрицание и европейски наказания, отбелязва Франс прес. Много митинги бяха проведени тогава в Австрия, като най-големите събраха до 250 000 души. На изборите предишния октомври консерваторите и крайната десница получиха общо близо 60 % от гласовете след 10 години на управлящата центристка коалиция сред десницата и социалдемократите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР