Най-малко 19 цивилни, сред които и три деца, са били

...
Най-малко 19 цивилни, сред които и три деца, са били
Коментари Харесай

Десетки загинали и ранени в Йемен въпреки примирието

Най-малко 19 цивилни, измежду които и три деца , са били убити в Йемен през последните два месеца. Много други са били ранени.

Това се е случило макар оповестеното общонационално преустановяване на огъня.

Това заяви в петък представител на Организация на обединените нации, представен от АП.

Лиз Тросел, представител на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, съобщи, че множеството смъртни случаи, регистрирани след влизането в действие на примирието за първи път при започване на април, са от противопехотни мини, " в това число спонтанни мини и избухливи останки от война. "
 Враждуващите страни в Йемен се споразумяха да удължат примирието с два месеца
Враждуващите страни в Йемен се споразумяха да удължат примирието с два месеца

Примирието е най-значимата стъпка от години към преустановяване на спора

Освен това организацията документира раняването на четирима цивилни от въоръжен дрон. Всички офанзиви са осъществени в региони, следени от интернационално приетото държавно управление на Йемен.

Организацията на обединените народи има опасения, че враждуващите страни в Йемен могат да злоупотребят с прекратяването на огъня , с цел да се прегрупират и да се приготвят за вероятни бъдещи борби.

" Има известия, че страните в спора може да се прегрупират при положение, че военните интервенции се възобновят ", сподели Тросел. " Призоваваме ги да се придържат добросъвестно към изискванията на примирието.
 Президентски съвет пое властта в Йемен
Президентски съвет пое властта в Йемен

След като по-рано президентът трансферира пълномощията си

Припомняме, че ден по-рано враждуващите страни в Йемен се съгласиха да удължат примирието с посредничеството на Организация на обединените нации за два месеца при същите условия като първичната договорка, която трябваше да изтече в четвъртък.

Примирието способства за прекъсване на огромните военни интервенции в Йемен и трансграничните офанзиви в седемгодишната война сред водената от Саудитска Арабия коалиция и групировката хуси, която се причислява към Иран, и оказа помощ за облекчение на филантропичната рецесия, която остави милиони хора гладни.

" През последните два месеца йеменците изпитаха осезаемите изгоди от примирието ", сподели в изказване специфичният делегат на Организация на обединените нации за Йемен Ханс Грундберг.

Примирието е най-значимата стъпка от години към преустановяване на спора, който умъртви десетки хиляди хора и добави напрежение към към този момент обтегнатите връзки сред Рияд и Вашингтон.
 Саудитска Арабия е свалила президента на Йемен
Саудитска Арабия е свалила президента на Йемен

Опит за мир в страната

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приветства удължаването на примирието и сподели, че то не би било допустимо без районна дипломация.

Рияд желае да излезе от скъпоструващата война, която е била във боен невъзможност от години, като хуситите управляват множеството огромни градски центрове. Конфликтът е необятно обсъждан като прокси война сред Саудитска Арабия и Иран.

Коалицията се намеси в Йемен през март 2015 година против хутите, откакто те изместиха интернационално приетото държавно управление от столицата Сана.

По време на седемгодишната акция на Саудитска Арабия в Йемен са убити над 150 000 души, а Йемен бе тласнат до филантропична злополука.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР