Най-малко 17 души бяха убити вчера в Хулиака при сблъсъци

...
Най-малко 17 души бяха убити вчера в Хулиака при сблъсъци
Коментари Харесай

Размирици в Перу, седемнайсет убити при сблъсъци със силите за сигурност

Най-малко 17 души бяха убити през вчерашния ден в Хулиака при конфликти сред перуанските сили за сигурност и стачкуващи, настояващи за оставката на президентката Дина Болуарте. Това стана при опит да нахлуят на летището в югоизточния град, заяви националният бранител (местен омбудсман), представен от Франс прес, осведоми Българска телеграфна агенция.

Потвърдихме 17 смъртни случая през днешния ден при конфликти със силите за сигурност наоколо до летището на Хулиака, в региона Пуно, населяван от коренния етнос аймара, сподели пред Агенция Франс Прес източник от канцеларията на омбудсмана, поискал анонимност. Има и над 30 ранени, добави той.

По-рано бе обявено за 12 починали. Регионалните здравни управляващи осведомиха и за 52 ранени, показва ТАСС.
По телата на жертвите има рани от патрони, сподели чиновник от локалната болница.
По-рано координаторът на канцеларията на градския омбудсман Нивардо Енрикес Бариалес заяви на Агенция Франс Прес за " девет мъртви в моргата след конфликти в Хулиака ".
В събота към този момент имаше опит да бъде завладяно с взлом същото летище, ситуирано на близо 1300 км южно от столицата Лима, припомня Агенция Франс Прес.

" Днес над 9000 души се приближиха до летището на Хулиака и към 2000 от тях безмилостно се нахвърлиха против полицията и оборудването с спонтанни оръжия ", съобщи пред публицисти министър председателят на Перу Алберто Отарола и добави, че става дума за " рискова обстановка ".

" Господа служителите на реда стреляха по нас ", описа пред Агенция Франс Прес един от стачкуващите. " Настояваме мадам Дина (Болуарте) да подаде оставка. Приеми обстоятелството, че народът не те обича! ", добави той.

Протестиращите упорстват за оставката на Дина Болуарте, която застана отпред на страната след отстраняването при започване на декември на социалиста Педро Кастильо, както и за нов парламент и неотложно производство на избори, датата на които към този момент е изтеглена от 2026 година за април 2024 година
Районът Пуно, който граничи с Боливия, е епицентър на митингите в страната, обхваната от безсрочна стачка от 4 януари.
Демонстрациите започнаха, откакто Народното събрание в профил и арестува Кастильо на 7 декември след опита му да разпусне законодателния орган, охарактеризиран от депутатите като " опит за държавен прелом ".

" Това, което става, е кръвопролитие сред перуанци, упорствам за успокоение, не се излагайте на заплаха ", прикани популацията по локално радио кметът на Хулиака Оскар Касерес.
С новите жертви починалите по време на антиправителствените митинги в Перу стават 39. В страната продължава тежка институционална и политическа рецесия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР