Най-малко 164 души са били убити по време на протестите

...
Най-малко 164 души са били убити по време на протестите
Коментари Харесай

Протестите в Казахстан погубиха 164 души, арестувани са над ...

Най-малко 164 души са били убити по време на митингите в Казахстан през последните няколко дни, оповестяват локалните здравни управляващи. Това е съществено нарастване на броя смъртни случаи, който беше обявен в последната им статистика (44).

Не е ясно какъв брой от убитите са стачкуващи и какъв брой – представители на силите на реда. Преди два дни Казахстан разгласи, че има 18 убити служители на реда. Най-голям брой – 103 от всички убити – са в най-големия град Алмати, където безредиците бяха най-ожесточени.

В някогашната столица силите на реда пробваха да си върнат контрола над публичните здания, в това число полицейски ръководства, които стачкуващите бяха завзели. Президентът Касим-Жомарт Токаев назова протестиращите „ бандити “ и „ терористи “ и даде предписание униформените да стрелят по тях без предизвестие – по този начин се стигна и до множеството убити.

Почти 6000 са арестуваните, в това число „ забележителен брой чужденци “, обявиха от президентството на 9 януари.

Обстановката към този момент стартира да се възстановява, макар че в Алмати са се чували изстрели и през миналата нощ, предава съветското издание „ Спутник “. Властите оповестиха, че към този момент управляват всички държавни здания в някогашната столица, по улиците патрулират служители на реда, военни и доброволци. Полицейският час остава в действие от 20 ч. до 7 ч. сутринта.

Демонстрациите започнаха поради недоволството на жителите от покачването на цената на газа. Протестът им се трансформира в политически – против властническия режим на Токаев и някогашния президент Нурсултан Назарбаев. Той ръководеше Казахстан цели три десетилетия и самичък уточни наследника си, запазвайки солидно въздействие върху властта.

След като жителите превзеха няколко публични здания и институции, подпалиха коли и счупиха витрини на магазини, Токаев се обърна към Русия за помощ. Кремъл, Армения и Беларус изпратиха над 2500 военни, които да въдворят ред. Те нарекоха интервенцията „ миротворческа “. Страните са членове на Организацията на контракта за групова сигурност.

В столицата Нур-Султан, кръстена на някогашния президент, има ясни знаци за увеличаване на военното наличие, предава кореспондентът на BBC в района, представен от " Булевард България ". Входът към президентския замък е блокиран.

Междувременно Съединени американски щати и Русия влязоха в изострен спор по тематиката, а в него се намеси и Руското посолство в София. Американският държавен секретар Антъни Блинкън подлага на критика остро военната помощ за Казахстан, изпратена от Москва, с думите: „ Един урок от най-новата история е, че когато руснаците влязат в дома ви, от време на време е доста мъчно да ги накарате да си тръгнат ".

От посолството на Русия в България дефинираха думите му като „ дебелашки “. " Ако Антъни Блинкън толкоз обича уроци по история, дано вземе под внимание следния: Когато в дома ви влязат американците, от време на време е доста мъчно да останете живи, без да бъдете ограбени или изнасилени. Само че за това ни учи освен най-новата история, а всички 300 години на американската държавност. Много за това ще опишат индианците на северноамериканския континент, корейците, виетнамците, иракчаните, панамците, югославяните, либийците, сирийците и мнозина други нещастници, на които не им провърви да видят у " дома " си тези неканени посетители ", се споделя в позиция на представителството на Москва в София, като се цитира Министерство на външните работи на Русия.

От българското Министерство на външните работи не са коментирали тематиката.
Свързани вести Руското посолство назова "простак " държавния секретар на Съединени американски щати СНИМКА Арестуваха някогашния министър председател на Казахстан за държавна измяна СНИМКИ В Казахстан става ужасно! Застреляха дете Загина 4-годишно момиченце при обстрел в Казахстан ВИДЕО Заповед: Казахстан не договаря с терористи, стрелят ги без предизвестие Кървави протести в Казахстан - газта за коли скочила на 46 ст. ВИДЕО Убитите в Казахстан са десетки, оповестяват за отрязана глава на улицата
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР