Най-малко 16 души загинаха, след като лодка с мигранти се

...
Най-малко 16 души загинаха, след като лодка с мигранти се
Коментари Харесай

Най-малко 16 мигранти загинаха след корабокрушение до гръцкия остров Парос

Най-малко 16 души починаха, откакто лодка с мигранти се прекатурна през вчерашния ден в Егейско море, покрай остров Парос, заяви гръцката брегова защита. Това е трето коробокрушение на лодка с мигранти край гръцките крайбрежия през тази седмица.
Гръцките управляващи започнаха спасително-издирвателна интервенция през нощта северозападно от остров Парос с присъединяване на авиация и морски съдове.
Телата на 12 мъже, три дами и едно дете са били открити в региона на случая. При интервенцията са били избавени 63 души.
На борда на лодката се допуска, че е имало 80 души. Според бреговата защита лодката е пътувала от Турция към Италия.
Не са ясни събитията, довели до потъването на лодката.
Гръцкият министър на морския флот Янис Плакиотакис съобщи, че банди за трафик на хора са виновни за трагичните произшествия.
Бандите "са безразлични към човешкия живот, като наблъскват десетки хора без избавителни жилетки в плавателни съдове, които не дават отговор на най-основните стандарти за сигурност ", уточни Плакиотакис в документално известие.
Плакиотакис съобщи пред гръцката телевизия, че Турция не съумява да предотврати отплаването на сходни лодки, а трафикантите употребяват остарели и рискови плавателни съдове без избавително съоръжение на борда.
Вчера гръцките управляващи оповестиха, че са разкрили 11 тела в региона на различен случай, при който лодка с мигнати потъна край дребен ненаселен остров в южната част на Гърция. При интервенцията бяха избавени 90 души. Бреговата защита заяви, че съгласно първичните информации мигрантите в лодката също са желали да доближат до Италия.
Във вторник против сряда през нощта лодка, в която се допуска, че са се намирали 50 мигранти, потъна край остров Фолегандрос в южната част на Егейско море. Тринайсет души бяха избавени след случая, само че има опасения, че десетки са безследно изчезнали.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР