Най-малко 16 души са загинали при продължило над 12 часа

...
Най-малко 16 души са загинали при продължило над 12 часа
Коментари Харесай

Най-малко 16 убити при стрелба в Канада

Най-малко 16 души са починали при траяло над 12 часа нахлуване в канадската провинция Нова Скотия, съобщи Франс прес.

Гейбриъл Уортман, 51-годишен, е стрелял по хора на няколко места в провинцията. Властите към момента не са открили точния брой на жертвите и е допустимо броят им да нарасне още.

Това е най-тежкото всеобщо ликвидиране в историята на Канада, където сходни набези са необичайност. Най-тежкото до момента всеобщо ликвидиране беше осъществено през 1989 година в Монреал. Тогава починаха 14 души, напомня Агенция Франс Прес.

Нападателят е носел най-малко елементи от полицейска униформа и има данни, че е употребявал най-малко една кола, наподобяваща на патрулна. Той не е бил чиновник на правоохранителните органи, а зъбен механик.

Една от жертвите е полицейска служителка, дала отговор на повикване. Неин сътрудник е ранен без заплаха за живота.

Уортман е умрял след гонене из цялата провинция. Засега претекстовете му остават незнайни. Няколко жертви наподобява не са били свързани с килъра, само че фактът, че той е разполагал с униформа и полицейска кола, кара органите на реда да считат, че нападението е било квалифицирано авансово.

Засега няма данни за събитията към гибелта на нападателя.

Серията от убийства е почнала в градчето Портапик, ситуирано на стотина километра от Халифакс.

Премиерът Джъстин Трюдо изрази съболезнованията си на роднините и околните на жертвите на конференция в Отава и благодари на полицията за упоритата работа.

Към този миг няма данни за потърпевши български жители при стрелбата. Българското посолство в Отава е в контакт с локалните управляващи и в подготвеност да окаже подпомагане при нужда, осведоми Министерство на външните работи.

Българските жители могат да се свържат с посолството ни в Отава на телефони: +1 613 789 3215, +1 613 316 1998, както и с генералното ни консулство в Торонто - на телефон: +1 416-696-2420.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР