Най-малко 16 души са загинали, а 119 са ранени при

...
Най-малко 16 души са загинали, а 119 са ранени при
Коментари Харесай

Расте броят на жертвите на снощния атентат в Кабул

Най-малко 16 души са починали, а 119 са ранени при снощния атентат с кола бомба в Кабул недалече от жилищен комплекс, употребен от чиновници на интернационалните организации в столицата на Афганистан, съобщи Ройтерс.

Мощният гърмеж разклати здания, намиращи се на километри от това място и избухна тъкмо когато специфичният делегат на Съединени американски щати за мирните договаряния в Афганистан Залмай Халилзад излагаше в изявление по малкия екран детайлности за проектоспоразумението с бунтовниците талибани. Малко преди този момент той срещна и президента Ашраф Гани с контрактувания сред Съединени американски щати и талибаните план за спокойно съглашение. Ако договорката влезе в действие, 5000 американски бойци ще изоставен Афганистан в период от 135 дни като първи стадий от нейното използване. Въоръжените сили на Съединени американски щати ще се изтеглят от пет бази в страната, сподели Халилзад.

Взривът в Източен Кабул бе чут в множеството елементи на афганистанската столица. Това е второ бомбено нахлуване край така наречен Зелено село и 18-о от началото на годината в Кабул. Над 200 души са починали и над 900 са ранени при офанзивите в града.

Говорителят на талибаните Забиулла Муджахид пое отговорност за бомбената офанзива и сподели, че тя е унищожила стаи и офиси на нашествениците. "Вражеските изказвания за цивилни жертви са погрешни, защото никакви цивилни не се позволяват до мястото, където бе осъществена офанзивата ", уточни той.

Според представител на афганистанското вътрешно министерство гърмежът е бил породен от трактор, препълнен с експлозиви. От детонацията прилежаща бензиностанция се запалила и избухнала. Говорителят сподели, че към 400 задгранични жители са били евакуирани от Зеленото село, мощно охранявана зона край огромна автомагистрала в регион с доста жилища и магазини. "Въоръжените бунтовници се пробвали да продължат офанзивата след гърмежа, само че били убити от силите за сигурност ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР