Най-малко 152-ма палестинци бяха ранени при сблъсъци с израелската полиция

...
Най-малко 152-ма палестинци бяха ранени при сблъсъци с израелската полиция
Коментари Харесай

Над 150 ранени при сблъсъци в джамията „Ал-Акса“ в Йерусалим

Най-малко 152-ма палестинци бяха ранени при конфликти с израелската полиция покрай джамията " Ал Акса " в Ерусалим , заяви палестинският Червен полумесец, представен от Ройтерс.
Случилото се съответствува с началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Израелските сили за сигурност са в нараснала подготвеност след поредност осъществени от араби улични набези в цялата страна през последните две седмици и след конфликти на свещеното за мюсюлманите място в Ерусалим, защото има риск от ново разгръщане на спора сред израелци и палестинци.

В изказване на израелската полиция се споделя, че след утринната молитва стотици палестинци са хвърляли бомбички и камъни по силите на реда и по свещената за евреите Стена на рева, която се намира покрай джамията.

 Българска телеграфна агенция

Полицията е влезнала в комплекса " Ал Акса ", с цел да " разпръсне и изтласка (тълпата) и да даде опция на останалите богомолци да изоставен региона безвредно ", се споделя в известието, като се прибавя, че трима чиновници са ранени при конфликтите.

Видеозапис на Ройтерс демонстрира по какъв начин служители на реда, някои от които в екипировка за битка с безредиците, преследват дребен брой хора, откакто по-голямата част от тълпата е напуснала мястото на конфликта.

Израелската полиция арестува повече от 80 палестинци , съобщи пред палестинската телевизия шейх Омар Ал Кисвани, шеф на джамията " Ал Акса ".

Палестинското външно министерство съобщи, че " държи Израел напълно и директно виновен за това закононарушение и неговите последствия ".

 Българска телеграфна агенция

Набил Абу Рудейнех, представител на палестинския президент Махмуд Абас , прикани интернационалната общественост към " незабавна интервенция ", с цел да не излязат нещата отвън надзор.

В същия звук е оценката за събитията и на палестинската ислямистка формация Хамас , която управлява линията Газа.

Напрежението тази година се ускори частично поради Рамазана, който съответствува с еврейския празник Пасха, отбелязва Ройтерс

 Българска телеграфна агенция

Агенцията отбелязва, че " Ал Акса " е третото по святост място за мюсюлманите след Мека и Медина.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР