Най-малко 1504 са вече жертвите, а хиляди пострадалите в Турция

...
Най-малко 1504 са вече жертвите, а хиляди пострадалите в Турция
Коментари Харесай

Трагедия и в Сирия! Над 1500 загинали общо в Турция и Сирия, броят им постоянно нараства

Най-малко 1504 са към този момент жертвите, а хиляди потърпевшите в Турция и Сирия след мощното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари Южна Турция рано тази заран, оповестява Си Ен Ен.

В Сирия ситуацията също е трагично - 780 убити 2280 ранени, написа Степнюз. До момента се наброяват минимум 90 убити в град Джабле до Латакия, и над 300 ранени в тежко положение, сподели особено за ФАКТИ източник от Дамаск. Министерство на образованието в Сирия разгласи изключителна почивка на всички учебни заведения до второ разпореждане.

Натаняху разгласи, че желае да изпрати помощ на Сирия, оповестява Евронюз.

Принца на Катар разгласи избавителен мост до Турция с цел да помогне на потърпевшите. „ Ал-Шарк нй “ Организация на обединените нации чакат увеличавене броят на починалите д Сирия в процеса на избавителните интервенции. Президентът на Сирия Башар Ал-Асад извика изключително съвещание на държавното управление във връзка нещастието.

Русия изпраща избавителни екипи в Сирия.

Спасителите трескаво търсят оживели, откакто мощното земетресение разклати района, бе последвано от голям брой вторични земетресения и се усети чак до Ливан и Израел.

Какво е известно досега:

Според Геологическия топографски институт на Съединени американски щати има 47% възможност броят на жертвите да доближи сред 1000 и 10 000 души, 27% късмет за нарастване до сред 100 и 1000, както и 20% опция да скочи до сред 10 000 и 100 000 души.

  • Огромно злополучие: Земетресението с епицентър на 23 километра източно от Нурдаги в турския град Газиантеп и дълбочина от 24,1 километра е едно от най-силните, удряли района от повече от 100 години , съгласно данни на Геологическия топографски институт на Съединени американски щати.
  • Жертвите: Най-малко 912 души са починали, а 5385 са потърпевши в Турция, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Спасителните екипи са избавили над 2400 души отдолу под руините на разрушените от земетресението здания. По думи на Ердоган не е известно какъв брой още хора има под отломките. В Турция сега към 9000 чиновници работят по търсене и избавяне. В прилежаща Сирия жертвите са минимум 592 души, от които 371 са най-вече в регионите на Алепо, Хама, Латакия и Тартус, осведоми здравното министерство, само че тези данни нарастват ежеминутно, и към този момент броят им е знамително по-голям, както е упоменато нагоре. Белите каски осведомиха и за минимум 221 смъртни случая и 419 ранени в следените от опозицията региони на Северозападна Сирия. Според Геологическия топографски институт на Съединени американски щати общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души.
  • Опустошителни последствия: Сирийско-американското здравно сдружение заяви, че техните лечебни заведения в Сирия " са претъпкани с пациенти ", до момента в който Белите каски, известни и като Сирийската гражданска отбрана, оповестиха северозападната част на страната за " бедствена зона ".
  • Разкази на оживели: Журналистът Еяд Курди, който живее в Газиантеп, описа пред Си Ен Ен, че е имало до осем " доста мощни " вторични труса за по-малко от минута след земетресението.
  • Спасителни старания: Нидерландия и Израел са средстраните, дали обещание поддръжка,след като турската работа за бедствия насочи апел за помощ от интернационалната общественост. Междувременно близо 1000 доброволци са били изпратени от Истанбул в Южна Турция, с цел да се включат в интервенциите по търсене и избавяне.
  • Условия за заледяване: Лошото време, включващо сняг и температури под нулата, евентуално ще попречи на напъните на спасителите, защото през района минава леден и дъждовен фронт. Утре температурите ще паднат, като минималнатите в Газиантеп се чака да се намалят до -6 градуса по Целзий.
  • Глобална поддръжка: Лидери от Съединени американски щати, Индия, Пакистан и Украйна показаха съболезнования и дадоха обещание помощ след бедствието. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан съобщи, че Съединени американски щати са " надълбоко загрижени " за разрушенията.

Прогнозата е направена въз основата на модел, основан на исторически трусове в района, популацията, изложено на най-силните земетресения, и уязвимостта на инфраструктурата в най-силно засегнатите зони.

" Населението в този район живее в здания, които са извънредно уязвими на трусове, макар че съществуват някои устойчиви структури ", регистрират от института.

Изчислява се и че икономическите загуби евентуално ще възлизат на сред 1 и 10 милиарда $ , което може да доближи до 2% от Брутният вътрешен продукт на Турция.

Студената вълна, която минава през района, евентуално ще повлияе на напъните за избавяне и възобновяване.

Въпреки че началото на февруари попада в най-студената част от годината, актуалните температури са даже по-студени от междинните, с към 5 градуса по Целзий под сезонните правила.

Очаква се късно през днешния ден снеговалежът да се ускори и да продължи и във вторник. Снегът ще е най-силен по високите места, само че може да падне чак до границата със Сирия.

Въпреки суровите метеорологични изискванията, жителите бяха призовани да изоставен жилищата си, защото се чакат още вторични земетресения.

Съобщава се, че след земетресението е станала детонация на газопровод в южния турски окръг Хатай.

На разстояние към 3 км са се разразили пожари на две места по газопровода, който минава през региона на селището Топбогазъ, оповестява ТАСС.

Специалисти от петролната компания " Боташ " са осведомени за случилото се и се занимават с отстраняването на последствията от повредата.

Европейският съюз заяви, че 10 екипа за търсене и избавяне са били мобилизирани след огромното земетресение в Турция.

" Десет екипа за търсене и избавяне в градски условия бяха мобилизирани бързо от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния , с цел да поддържат първите отзовали се на място ", оповестиха топ дипломатът на Европейски Съюз Жозеп Борел и еврокомисарят Янез Ленарчич, представени от " Ройтерс ". Италия и Унгария също оферират своите избавителни екипи на Турция.

Междувременно турският водач заяви, че е получил предложение за помощ от общо 45 страни./факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР