Най-малко 1500 души са били убити по време на продължилите

...
Най-малко 1500 души са били убити по време на продължилите
Коментари Харесай

Броят на загиналите в Мианма надхвърля 1500, а близо 8800 са в ареста

Най-малко 1500 души са били убити по време на траялите една година митинги против преврата в Мианма, а още хиляди евентуално са били били убити във въоръжения спор, заяви през днешния ден Службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Най-малко 11 787 души са били нелегално арестувани в Мианма през този интервал, в това число 8792, които остават в прелиминарен арест, заяви говорителката на Организация на обединените нации по правата на индивида Равина Шамдасани.

Управляващата в Мианма хунта оспорва най-новите данни за броя на починалите, събрани от правозащитни групи.

Шамдасани разгласи цифрата на случайно арестуваните на брифинг в централата на профилираната организация на Организация на обединените нации в Женева.

Говорителката посочи, че тези хора са били арестувани, тъй като са дали израз на опълчването си против военните, въпреки и на мирни митинги, даже и посредством онлайн прояви.

Документирали сме 1500 души, които са били убити, само че това е единствено в подтекста на митингите, сподели Шамдасани. В това число са включени и 200 души, убити вследствие на изтезания във военни арести. Тези 1500 души не включват хора, които са били убити вследствие на въоръжения спор. Смятаме, че става дума за хиляди хора, акцентира Шамдасани.

Организация на обединените нации се нуждае от 826 милиона $, с цел да отговори на потребностите на 6,2 милиона души в Мианма тази година, най-големият до момента зов, обвързван с тази страна, уточни през днешния ден представител на международната организация, представен от Франс прес. Този рекорден апел за помощ е повече от два пъти по-голям от отправения предходната година, сподели представителят на Службата за съгласуваност на филантропичните въпроси на Организация на обединените нации Йенс Лерке.

Организация на обединените нации е пресметнала, че от 54-те милиона поданици на Мианма 25 милиона живеят в беднотия, а 14,4 милиона се нуждаят от филантропична помощ. Пет милиона от тях са деца.

Конфликтът и несигурността бушуват в доста райони на страната и над 40 000 души са вътрешно разселени от идването на власт на военните преди година, акцентира Лерке.

Днес протестиращи в Мианма означиха първата годишнина от пуча на генералите със "стачка против преврата ", оповестиха участници и локални медии, съобщи ДПА.

Протестиращите участваха в прояви рано тази заран на доста места в цялата страна и скандираха за независимост и правдивост.

В доста градове се появиха творби на изкуството, сериозни към режима. В знак на митинг жители от доста селища се причислиха към "мълчаливата стачка " в деня на годишнината. Много магазини затвориха, а улиците опустяха като израз на опълчване на преврата.

Активисти приканиха хората да си останат вкъщи, а магазините и заводите да бъдат затворени в деня на годишнината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР