Най-малко 150 души пострадаха, след като торнадо връхлетя югоизточната част

...
Най-малко 150 души пострадаха, след като торнадо връхлетя югоизточната част
Коментари Харесай

Торнадо удари Чехия, има жертви и 150 ранени /снимки/

Най-малко 150 души пострадаха, откакто торнадо връхлетя югоизточната част на Чехия. По данни на локалните управляващи все още жертвите на стихията са четири.
Явлението е извънредно рядко за страната. Скоростта напразно е била сред 260 и 320 км/ч, което я прави най-силната стихия в историята на Чехия. Обявено е изключително състояние.
Стихията е засегнала тежко няколко обитаеми места в Южноморавски край, покрай границата с Австрия и Словакия. Бурята е отнесла покривите на доста здания в Брецлав и Ходонин. Изкоренени са дървета, преобърнати са коли. Най-силно засегнатите места наподобяват като зона на яростни бойни дейности, демонстрират видеоклипове, оповестени в обществените мрежи.
Цанка живее от 22 години в чешката столица. "Първото усещане беше ужасяващо, нямам доверие на очите си, имам възприятието, че там е паднала бомба. Това е доста рядко събитие, за първи път се случва в страната и всички са доста сюрпризирани ", споделя тя.
Областният шеф на Южна Моравия Ян Гролих назова опустошенията след торнадото „ жив пъкъл “. В помощ на потърпевшите региони са изпратени избавителни екипи от цялата страна, а също и от прилежащи Австрия и Словакия.
По информация на чешката телевизия 63 души са настанени в болница, като 10 от тях са в тежко положение. Десетки други сами са потърсили здравна помощ. Спасителите не изключват да има още жертви, защото работата по избавяне и търсене продължава.
Половината от община Хрушки, с към 1600 поданици, е унищожена. От доста къщи са останали единствено стени. Стихията е провокирала съществени усложнения на автомобилния и железопътния трафик, а повече от 100 хиляди семейства са без ток, поради паднали дървета. Властите приканиха пътуващите да обезпечават лента, по която да минават избавителните екипи и помощите. Според данните, това е най-силната стихия в историята на Чехия, а климатолози дефинират явлението като рядко за територията на Европа.
От пресцентъра на Министерство на външните работи оповестиха, че все още няма данни за потърпевши български жители след тежката стихия.
Дипломатическата ни задача следи обстановката и е в подготвеност да окаже помощ при нужда.
При потребност от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството ни в Прага на тел.: +420 222 212 011; +420 222 211 258, в незабавни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР