Най-малко 15 от общо 23 маймуни, на които Илън Мъск

...
Най-малко 15 от общо 23 маймуни, на които Илън Мъск
Коментари Харесай

15 от 23-те маймуни, на които Мъск вгради мозъчни чипове са починали “в изключителни мъки“

Най-малко 15 от общо 23 маймуни, на които Илън Мъск сложи мозъчни чипове " Нюралинк " в границите на опит, извършен сред 2017 и 2020 години в Калифорнийския университет в гр. Дейвис, са умряли " в изключителни страдания ". Новината бе публикувана от Лекарския комитет за виновна медицина (ЛКОМ) и към този момент бе оповестена в " Бизнес инсайдър " и " Ню Йорк пост ".

Комитетът е група, застъпваща се за правата на животните. Неговите членове са прегледали над 700 страници документи, ветеринарни мемоари и отчети от аутопсии, осъществени в университета, откакто съумяха да реализират обнародването на документите посредством поръчка за обществен достъп, заяви американското издание " Консекуенс ".

Фирмата " Нюралинк " бе учредена през 2016 година за " да оказва помощ на хората да се възстановят от травматични пострадвания на мозъка и гръбначния мозък, да лекуват меланхолия и други психологични разстройства " и въобще да оказва помощ на хората да се свързват в интернет с разнообразни благоприятни условия - от поточно предаване на музика до съвсем телепатична връзка. " Нюралинк " постоянно популяризира своите триумфи, като да вземем за пример сподели през 2020 година по какъв начин слага мозъчен чип в живо прасе, а през 2021 година - макака Пейджър, също с вграден мозъчен чип, който играе тенис на маса, ползвайки единствено мислите си.

Проектът притегли огромен интерес от известни персони като канадската певица Граймс и американския рапър Лил Узи Верт, а хората, страдащи от парализа, постоянно насочат петиции към Мъск в обществените мрежи с молба да вземат участие в тестванията, като им слагат и на тях чипове. Мъск към този момент съобщи, че се надява да стартира тествания върху хора през 2021 година, само че тази цел беше отсрочена за 2022 година ЛКОМ допуска, че повода за това е, че чиповете може би още не са подготвени.

" Почти всяка една маймуна, на която са били сложени чипове в мозъка, е страдала от съществени и изтощителни последствия за здравето ", съобщи Джеръми Бекъм, шеф по отбраната при научни проучвания към ЛКОМ. " Честно казано, те осакатяваха и убиваха животните ", добави той.

Чиповете на " Нюралинк " бяха вграждани посредством продупчване на дупки в черепите на маймуните . Един от приматите е развил нелечима кожна зараза и трябвало да бъде убит. Друг бе открит с изчезнали пръсти на ръцете и краката, " евентуално от самонараняване или някаква друга неуточнена контузия " и трябваше също да бъде евтаназиран. Трети стартира неконтролируемо да повръща малко след интервенцията и дни по-късно " наподобява, че колабира от безсилие ". Аутопсията сподели, че животното е получило мозъчен кръвоизлив.

ЛКОМ подаде тъжба в Министерството на земеделието на Съединени американски щати в четвъртък , обвинявайки Дейвиския университет в Калифорния и " Нюралинк " в девет нарушавания на Закона за хуманно отношение към животните. " Много, в случай че не всички, от маймуните са изпитали извънредно страдалчество вследствие на несъответстващите дейности по отношение на тях и прекомерно рисковите пробиви в главите им по време на опитите, които са били осъществени в гонене на развиването на това, което " Нюралинк " и Илон Мъск обществено разказват като " мозъчно-машинен интерфейс ", написа групата в своята тъжба, предава " Дир ". " Тези прекомерно рискови опити и обвързваният с тях хардуер - чиповете, които се вмъкват в мозъка след продупчване на дупки в черепите на маймуните, провокират повтарящи се инфекции при животните, което съществено поврежда тяхното здраве, както и смисъла на проучването ", написа още там.

Представител на университета отговори на жалбата, заявявайки следното : " Ние се стремим да предоставим допустимо най-хубавата грижа за животните, за които отговаряме. Изследванията върху тях са строго следени и Дейвиският университет съблюдава всички използвани закони и разпореждания, в това число тези на Министерството на земеделието на Съединени американски щати ". Той добави още, че университетът е спрял да работи с " Нюралинк " през 2020 година

Самата " Нюралинк " на Мъск към този момент не е коментирала.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР