Най-малко 15 души бяха убити, а 10 - ранени, при

...
Най-малко 15 души бяха убити, а 10 - ранени, при
Коментари Харесай

Терористична атакa в Иран, има много жертви

Най-малко 15 души бяха убити, а 10 - ранени, при офанзива в шиитска реликва в Иран през днешния ден, съобщи Ройтерс, като се базира на държавната осведомителна организация ИРНА.

Тя дефинира нападателите като " терористи такфири ", както шиитските управляващи в страната назовават сунитските екстремисти като почитателите на джихадистката формация " Ислямска страна ".

Мишена на офанзивата била гробницата с джамия " Шах Чераг " в южния ирански град Шираз. Трима въоръжени мъже пристигнали с автомобил и разкрили огън по хората на входа на комплекса.

Сред 15-имата убити са няколко дами и деца, заяви иранската полуофициална осведомителна организация Тасним.

Двама от нападателите са арестувани, а третият е търсен.

Атаката бе осъществена на фона на митингите, които от седмици раздрусват Иран, след гибелта на млада жена, арестувана от нравствената полиция.

Иранските държавни медии споделиха, че нападателите са били " такфири уахабити ", израз, който иранските управляващи употребяват за твърдолинейните, въоръжени сунитски ислямистки групировки.

Информационната организация Тасним заяви, че измежду починалите има няколко дами и деца. 

В същото време силите за сигурност се сблъскаха с протестиращи, отбелязващи 40 дни от гибелта на Махса Амини, която беше арестувана от нравствената полиция.

Силите за сигурност са разкрили огън по опечалени, събрали се в родния кюрдски град на Амини Сакез, съгласно свидетел.

" Полицаи от силите за битка с безредиците стреляха по опечалени, които се събраха на гробището за възпоменателната гала на Махса... десетки бяха задържани ", заяви очевидецът.

Няма коментар от иранските управляващи. Информационната организация ИСНА заяви, че на гробището са се събрали към 10 000 души и интернет е бил пресечен след конфликти сред силите за сигурност и хората там.

Видеоклипове в обществените медии демонстрират хиляди иранци, преминаващи се шествие към гробището, където е заровена Амини, макар мощното наличие на полиция за битка с безредиците.

Активисти приканиха за митинги в цялата страна, с цел да отбележат 40 дни от гибелта й, откакто беше арестувана за " неуместно облекло ".

Демонстрациите, провокирани от гибелта на 22-годишната млада жена в ареста на иранската нравствена полиция на 16 септември, се превърнахав едно от най-дръзките провокации против религиозните водачи след революцията от 1979 година. Голям брой иранци излязоха по улиците, като някои призоваваха за рухването на Ислямската република и скандираха " Смърт на (върховния водач аятолах Али) Хаменей ", напомня Ройтерс.

Агенция ИРНА заяви, че при безредици в град Малайер в Западен Иран е бил погубен офицер от разузнаването на Революционната армия. " Един от представителите на разследващата конструкция на Революционната армия в Малайер, провинция Хамадан, е бил погубен от патрон, изстрелян от някой от водачите на размириците в тази провинция ", се споделя в известието.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР