Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022

...
Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022
Коментари Харесай

Диян Стаматов: В момента млад учител трябва да взима 2000-2500 лева


Най-малко 1415 лева става учителската заплата от 1 април 2022 година Това е нарастване със 155 лева или с 12,3 на 100 по отношение на настоящия стартов размер, оповестяват от Министерството на образованието и науката. Със същия % се подвигат и останалите минимални хонорари на педагогическия личен състав в междинното обучение. Средно с толкоз ще се покачат и самостоятелните работни заплати на преподавателите в детските градини и учебните заведения.

" За един млад преподавател заплатата би трябвало да е 2000-2500 лв., въпреки доста хора да кажат, че това е несериозно, само че такава е действителността ", това сподели в „ Твоят ден “ по NOVA NEWS Диян Стаматов, шеф на 119 СОУ " Акад. Михаил Арнаудов ", някогашен зам.- министър на образованието.

" За пета поредна година стъпаловидно е повдигането на заплатите в междинното обучение, това е позитивно, негативното е незадоволителните средства за прехрана. Скоро шефовете ще стартират да споделят, че няма пари за ток, парно и други консумативи, тъй като инфлацията изяде всичко ", сподели още той.

Диян Стаматов съобщи, че нарастването на заплатите за учителите ще е друго за обособените обитаеми места и обособените учебни заведения. 

" Методиката следва брой на възпитаници, брой на паралелки и обособеното учебно заведение. Най-добре финансирани са учебните заведения за деца от най-уязвими групи, а най-зле елитните ", обясни педагогът.

Той добави, че в този момент младите учители би трябвало да получат заплата от 1415 лв., до момента в който в елитните учебни заведения и в тези със застаряващ педагогичен личен състав нарастването ще е по-малко.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР