Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април тази

...
Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април тази
Коментари Харесай

Стаматов: В образованието може да има заплати над 2000 лв.

Най-малко 1415 лева става учителската заплата от 1 април тази година.

В другите браншове не могат да се похвалят с сходен растеж. С малко над 150 лева се покачва минималната учителска заплата. За първи път тази година има средства за прехрана - ще има опция да си покрием разноските за ток, вода и парно, само че не напълно. Ще настояваме от юни месец за смяна на нашия бюджет, с цел да можем да си покрием разноските за тези избрани неотложни отговорности. Това сподели шефът на столичното 119 СУ Диян Стаматов в студиото на " Денят ON AIR ".

Той посочи, че заплатите несъмнено е трябвало да продължат да нарастват, с цел да може учителите да се усещат по-спокойни.

" Има заплати в сферата, които могат да бъдат над 2000 - 2200 лева с спомагателни часове, с задължения, които са свързани със занимания по ползи, с лекторски часове ", уточни Стаматов.

Относно бюджетите в учебните заведения, шефът на столичното 109 СУ означи, че са се трансформирали фрапантно.

" Диалог с МОН има. Всякакви промени в актуализацията на нашите бюджети за тази година отсега нататък ще касаят промени в разходната част за ток, гориво и вода ", изясни гостът в студиото.

Стаматов разяснява и тематиката с войната в Украйна и украинчетата, които са се записали да учат у нас.

" Към днешна дата имаме 9 деца от Украйна, както и едно българче още веднъж от там. Училищата можем да помогнем на украинчетата тъкмо по този метод - да създадем всичко належащо да продължат образованието си действително в учебна среда ", акцентира събеседникът.

Стаматов сподели пред Bulgaria ON AIR, че сега се предлага образование на украинчетата по български език за по-лесно асимилиране на материала. И добави, че децата от Украйна са записани в паралелки с интензивно проучване на съветски език.

По думите му по-малките деца - от 2 до 4 клас, стартират доста по-лесно връзка между тях, до момента в който по-големите се затрудняват и тормозят повече от езиковата преграда.

Относно проблемите с детските градини у нас, Стаматов уточни, че макар че през миналите 7-8 месеца са били отворени групи за към 800 деца, още веднъж има голям дефицит тук-там.

" Списъкът на чакащите е доста дълъг. Списъкът на децата, които идват към София, се усилва. Това ускорява казуса. Около 16 детски градини в този момент се строят, програмата е амбициозна, само че самото строителство е муден развой. Трудно се намират терени ", приключи гостът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР