Най-малко 14 души са загинали и 102 са изчезнали днес,

...
Най-малко 14 души са загинали и 102 са изчезнали днес,
Коментари Харесай

Най-малко 14 загинали и 102 изчезнали след наводнения в североизточна Индия



Най-малко 14 души са починали и 102 са изчезнали през днешния ден, откакто проливни дъждове накараха хималайско ледниково езеро Лонак в североизточна Индия да излезе от крайбрежията си, оповестява " Ройтерс ". Това е най-тежкото сходно злополучие в района от повече от 50 години.

Езерото Лонак в щата Сиким излезе от крайбрежията си през вчерашния ден и аргументи огромни наводнения , които съгласно управляващите са засегнали живота на 22 000 души.

Според метеоролози в Сиким е паднал 101 мм дъжд през първите пет дни на октомври , което е два пъти повече от естественото равнище. Това е провокирало наводнения, по-лоши от тези през октомври 1968 година, при които починаха към 1000 души. В елементи от Сиким и прилежащите щати се чакат още проливни дъждове през идващите три дни.

Според локалните управляващи наводнението е било влошено от изпускането на вода от язовир Teesta V на Националната хидроелектрическа корпорация. Четири от портите на язовира са били отнесени и не е ясно за какво не са били отворени в точния момент, изясни държавен източник пред Ройтерс.

Рано през днешния ден щатската организация за ръководство на бедствия заяви, че 26 души са потърпевши и 102 са изчезнали , като 22 от тях са военнослужещи. Единадесет моста бяха отнесени, което дружно с изобилните превалявания съществено затрудни избавителните интервенции.
 23-ма военни са оповестени за изчезнали след ненадейно наводняване в Индия
23-ма военни са оповестени за изчезнали след ненадейно наводняване в Индия

Силни дъждове са попречили избавителните интервенции в региона.

Властите в прилежащ Бангладеш бяха нащрек след публично предизвестие на държавния съвет за водно развиване, че пет области в северната част на страната може да бъдат наводнени заради покачването на равнището на река Тиста, която навлиза в страната от Сиким.

" Продължават напъните за изкопаване на транспортни средства, които бяха потопени в Бурданг покрай Сингтам. Търсенето на изчезналите лица в този момент се концентрира в регионите надолу по течението на река Тиста " , сподели представител на индийската защита. Армейски бази и други уреди бяха развалени от наводнението.

Сиким е дребен щат с към 650 000 поданици и се намира в планините сред Непал, Бутан и Китай. Главната автомагистрала сред него и Силигури в прилежащия щат Западен Бенгал беше прекратена заради бедствието. Бензинът и дизелът са станали нищожни в столицата на щата Гангток, само че храната е елементарно налична.

В отчет от 2020 година на Националната организация за ръководство на бедствия на Индия се споделя, че ледниковите езера се разрастват и съставляват евентуално огромен риск за инфраструктурата и живота в по-ниските им покрайнини , защото ледниците в Хималаите се топят заради изменението на климата.
 Бедствието в Либия: Отхвърлени предизвестия и липса на евакуация удавиха Дерна
Бедствието в Либия: Отхвърлени предизвестия и липса на евакуация удавиха Дерна

Експерти предизвестяват от дълго време, че язовирът на Дерна е заплашен от срив, само че управляващите реагират постепенно, макар че бурята към този момент е предизвикала безпорядък в Турция, Гърция и България

" За страдание, това е последното от поредност смъртоносни неочаквани наводнения, които удариха региона на Хиндукуш и Хималаите през този мусон. Това прави явна действителността на изключителната накърнимост на този район към изменението на климата ", сподели Пема Гямтшо, общоприет шеф на основания в Непал Международен център за интегрирано планинско развиване.

Други планински региони на Индия, както и елементи от прилежащ Пакистан и Непал, бяха наранени от проливни дъждове, наводнения и свлачища през последните месеци, като в следствие починаха десетки души.

Доклад на учени от Националния център за отдалечено наблюдаване на Индия преди десетилетие предизвести, че възможностите езерото да излезе от крайбрежията си са " доста високи " - 42%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР