Най-малко 14 души са загинали, а най-малко 170 се водят

...
Най-малко 14 души са загинали, а най-малко 170 се водят
Коментари Харесай

14 загинали и 170 изчезнали в резултат на срутването на хималайски ледник в Северна Индия

Най-малко 14 души са починали, а минимум 170 се водят за изчезнали при рухването на част от хималайски хладилник в Северна Индия, съобщи Франс прес. Отломките от ледника паднаха в река и провокираха внезапно повишаване на водното ниво. Инцидентът стана през вчерашния ден в индийския щат Утаркханд.

Вчера са били избавени 12 души, блокирани в тунел от свличането на ледника. Между 25 и 30 души са блокирани в различен тунел и избавителни екипи се пробват да стигнат до тях. В щата са мобилизирани стотици военни и паравоенни, подпомагани от хеликоптери и самолети.

Огромната водна маса вследствие на частичното срутване на ледника опустоши долината на река Даулиганга и унищожи всичко по пътя си, наводни водноелектрически комплекс, отнесе пътища и мостове, съгласно фрагменти на изплашени поданици на региона. Река Даулиганга в даден миг се среща с река Алакнанда, която е един от двата съществени притока на река Ганг.

Десетки служащи в две електроцентрали, ситуирани на язовирната стена Ришиганга, се водят за изчезнали, както и поданици на региона, за които се счита, че са били отнесени от придошлите води на Даулиганга, до момента в който са пасли добитъка си в покрайнините.

Властите изпразниха два язовира, с цел да попречат на фрапантното нарастване на равнището на самата Ганг в градовете Ришикеш и Харидвар. На жителите на двата града бе неразрешено да се доближават до крайбрежията на реката. Жители на села в покрайнините на реката Даулиганга пък бяха евакуирани още през вчерашния ден.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР