Най-малко 14 бойци, сред които и иранци, са били убити

...
Най-малко 14 бойци, сред които и иранци, са били убити
Коментари Харесай

Светът осъди химическата атака в Сирия, нови 14 загинали след въздушен удар

Най-малко 14 бойци, измежду които и иранци, са били убити при въздушен удар, нанесен малко преди разсъмване през днешния ден по военна база на сирийския режим в Централна Сирия, съобщи Франс прес, като се базира на сирийския Център за наблюдаване на правата на индивида.

Засега не излиза наяве кой е нанесъл удара по военната база Т-4, известна още и под името военната база Тияс.

Съединени американски щати отхвърлиха да са виновни за офанзивата.

Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида съобщи, че в базата е имало съветски и ирански сили, както и бойци на ливанското шиитско придвижване Хизбула, т.е. съдружници на режима на сирийския президент Башар Асад.

Въздушният удар бе нанесен повече от ден откакто се появиха информациите за хипотетична химическа офанзива в Източна Гута, в която починалите са десетки и за която се счита, че е била осъществена от силите на режима.

а/б #Т4 (#Хомс) | #СИРИЯ ★ Массированный ракетный удар через тер-рию Ливана нанесен по авиабазе Т-4 (#Тифур/#Тияс). Видео пуска противоракет Противовъздушна отбрана (ВИДЕО) https://t.co/fF5iE8XVxk pic.twitter.com/NmqmtnUgaC
— MilitaryMaps (@MilitaryMaps) April 9, 2018
Според филантропични организации жертвите на офанзивата са минимум 40, а 500 души са потърсили здравна помощ.

Предполагаемото химическо нахлуване бе наказано от Европейския съюз, Съединени американски щати, генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, папа Франциск и редица страни.

A child infected by the chemical attack in #Douma and being afraid of taking an injection.
At least 40 people were killed and 500 infected due to a chemical attack on Douma. pic.twitter.com/bcmqmVpRMr
— Asaad Hanna (@AsaadHannaa) 7 април 2018 година
Дамаск и съдружникът му Русия отхвърлиха да са правили химическа офанзива. Но американският президент Доналд Тръмп я осъди и укори съветския президент Владимир Путин и Иран поради тяхната поддръжка за сирийския президент Башар Асад.

Американският президент предизвести, че поради офанзивата ще бъде платена "висока цена ". Очаква се той да се съветва с новия си консултант по национална сигурност Джон Болтън, който през днешния ден встъпва в служба.

Тръмп шокира съветниците си: Напускаме Сирия

Съединени американски щати подготвени да работят в Сирия, в случай че Асад не се махне от Източна Гута

Днес Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще разисква случая.

Междувременно бунтовници и цивилни започнаха да напущат град Дума,

последния размирен бастион край сирийската столица Дамаск, съобщи ДПА, като се базира на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида.

Евакуираните от Дума включват бунтовници от Джаиш ал-Ислам, контролираща до момента града, техните фамилии, както и техни пленници, които бунтовническата формация освободи.

Thousands of kidnap victims are being released after 6 yrs in Jaish Al Islam ‘repentance’ prisons where they suffered horrific torture & abuse. Emotional scenes as first bus leaves liberated #Douma #EasternGhouta reunited with families in Damascus. pic.twitter.com/cRsHUE54Xr
— Dr.Selami Shalom (@drseiomi) 9 април 2018 година
Съгласно контрактувана с посредничеството на Русия договорка хиляди бунтовници ще изоставен безвредно града, намиращ се в анклава Източна Гута, и ще отидат в зона под контрола на опозицията в Северна Сирия.

В подмяна хиляди хора, които са били в плен на групировката, ще бъдат пуснати.

Сделката ще затегне хватката на държавното управление към Източна Гута.

Споразумението за евакуацията от Дума пристигна малко откакто бе обявено за хипотетично химическо нахлуване на силите на режима по града.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР