Най-малко 13 души загинаха, след като микробус се заби в

...
Най-малко 13 души загинаха, след като микробус се заби в
Коментари Харесай

Терорът пристигна и в Барселона - какво е известно дотук

Най-малко 13 души починаха, откакто микробус се заби в пешеходци на един от най-популярните пешеходни булеварди в Барселона.

Към среднощ българско време ранените са минимум 100, близо 15 от тях - в сериозно положение. Полицията дефинира протичащото се като терористичен акт.

" Дневник " обобщава най-важното от миналите часове след офанзивата:

Какво се случи

Бял микробус " Фиат " мина с висока скорост през над половината (530 м) от дългата един километър пешеходна улица и спря едвам откакто се удари в будка за вестници.

Инцидентът, малко след 17 ч. локално (18 ч. българско) докара до разединение на региона от полицията, която принуди локални и туристи да влязат в магазини и заведения в региона.

Малко по-късно испански медии оповестиха, че водачът на микробуса е избягал, а на 70 километра северно от Барселона е открит втори зарязан микробус, който може да е обвързван с случая.

Кой е причинителят

Двама души са арестувани по публична информация от каталунския министър председател Карлес Пудждемон, а полицията търси още двама. Първоначалната информация гласеше, че единият от тях избягал в заведение (определяно като бар или като турски ресторант), където взел заложници, само че полицията го опроверга.

Служителите на реда откриха испански документи за идентичност в микробуса. По-късно полицията разгласява фотоси на мъжа, за който се счита, че наел транспортното средство. Дрис Укабир е испанец от марокански генезис, роден в испанския африкански анклав Мелия.

Появата на мъж, твърдящ, че се споделя Дрис Укабир и че е изгубил документите си, в полицията в Барселона обаче сложи под въпрос самоличността на нападателя.

Пред испанския публичен оператор RTVE очевидец споделя, че видял " мъж на възраст сред 20 и 30 година, доста млад, с кестенява коса, едва лице. "

Кой стои зад офанзивата

Групировката " Ислямска страна " пое отговорност за случилото се. Джихадистката организация направи това посредством свързаната с нея организация " Амак ".

" Ислямска страна " поема отговорност за множеството сходни произшествия в Европа от последната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР