Най-малко 129 души загубиха живота си и още 180 бяха

...
Най-малко 129 души загубиха живота си и още 180 бяха
Коментари Харесай

129 загинали и 180 ранени след безредици на мач в Индонезия

Най-малко 129 души изгубиха живота си и още 180 бяха ранени след вълнения по време на футболен мач в Индонезия. След края на гневното дерби сред Арема и Персебая Сурабая в източния град Маланг, извоювано от гостите с 3:2, хиляди ядосани почитатели на домакините нахлуват на терена, а полицията се пробва да ги спре със сълзотворен газ, което води до голям безпорядък.

Сред починалите има и двама полицейски чиновници. Много от жертвите са изгубили живота си заради задушаване, а други са били стъпкани, оповестяват управляващите в страната, които дефинират дейностите на почитателите като " протест ".

" Полицаите започнаха да стрелят със сълзотворен газ и хората незабавно се втурнаха към изходите и започнаха да се бутат. Нищо не се случваше, нямаше никакви протести, не знам какъв беше казусът, само че те внезапно започнаха да употребяват сълзотворен газ. Това ме шокира, не се ли замислиха за децата, дамите ", споделя пред Агенция Франс Прес 43-годишният Дони, който се разминава бе пострадвания.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо подреди цялостно следствие на нещастието и забрани провеждането на футболни мачове в страната, до момента в който не бъдат направени " усъвършенствания в сигурността ".

" Изказвам надълбоко си страдание за тази покруса и се надявам, че това ще бъде последната футболна покруса в страната ни ", сподели Уидодо.

От една от лечебните заведения оповестяват, че една от жертвите е дете на пет години. Стадионът в Маланг е с потенциал 42 хиляди фенове, като е трябвало да бъдат продадени 38 хиляди билета, само че в действителност оборудването е било запълнено до краен лимит. От полицията оповестяват, че към 3000 души са нахлули на терена, което е провокирало хаоса.

Indonesia: More than 120 dead in football stampede
— BBC News (World) (@BBCWorld)

През май 2023 Индонезия би трябвало да бъде хазаин на Световното състезание по футбол до 20 години, проведено от ФИФА.

По информация на Агенция Франс Прес това е втората най-голяма футболна покруса в историята, откакто през 1964-та година 320 души умират и над 1000 са ранени по време на мач сред Перу и Аржентина в Лима.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:
Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР