Най-малко 120 души са арестувани в Русия заради участието си

...
Най-малко 120 души са арестувани в Русия заради участието си
Коментари Харесай

Поне 120 души са задържани в деня на погребението на Навални. На места името му се смята за екстремистки символ

Най-малко 120 души са задържани в Русия поради присъединяване си в манифестации в памет на съветския опозиционер Алексей Навални в деня на неговото заравяне. Междувременно няколко съветски района оповестиха името на Навални за „ екстремистки знак “.

Информацията идва ден след. Той след няколко години, прекарани в съветски затвори. Хиляди руснаци се събраха в Москва и други градове в петък, с цел да се сбогуват с опозиционера, макар заплахата да бъдат задържани.

В деня на погребението на Навални имаше засилена полицейска готовност, само че в границите на деня нямаше информация за непосредствени произшествия. Неправителствената организация ОВД-Инфо изначало заяви за най-малко 45 ареста.

В събота информацията е за най-малко 120 арестувани руснаци, които са взели участие в манифестации в Москва, Санкт Петербург, Новосибирск, Екатеринбург и други съветски градове.

В Новосибирск са арестувани най-малко 18 души по данни на организацията „ Новосибирск 2020 “ и „ Сибирмедия “. В Москва , по информация на изданието Автозак, задържаните са най-малко 17 .

19 души са арестувани в Екатерининбург , 10 - във Воронеж , „ Настоящее время “. Във Воронеж всички арестувани са освободени няколко часа по-късно, като се изключи координатора на локалния щаб на Борис Надеждин - съперникът на съветския президент Владимир Путин , който не беше позволен.

Сред арестуваните в Москва е Михаил Шнайдер , някогашен зам.-председател на опизиционната партия „ Народна независимост “ , която беше закрита през май предходната година.

Арестуван беше и Андрей Морев , зам.-председател на московския клон на опозиционната партия „ Яблоко “ . По-късно Морев беше освободен. Негов сътрудник - Александър Ефимов , също беше задържан.
 Полицаи задържат мъж наоколо до Борисовското гробище в Москва, където се организира погребението на Навални. 1 март 2024 година
Задържани хора имаше и в Нижни Новгород, Казан, Златоуст, Мурманск и други градове. Повечето от тях са задържани от полицията, до момента в който са полагали цветя в памет на Навални на обществени места в градовете си.

Някои обаче са арестувани поради споменаване на името на Навални. Правозащитната самодейност „ Първи отдел “ заяви в събота, че съдилищата в 4 района на Русия са оповестили името на опозиционера за „ екстремистки знак “.

Актове за нарушаване за споменаване на името на Навални са издадени на участници в манифестации в негова памет в Челябинск, Краснодар, Мурманск и Уляновск. Смята се, че тези хора са държали плакати с името на Навални.

В решенията си съдилищата употребяват аргумента, че организацията на Навални - Фонд за битка с корупцията, беше оповестена за „ екстремистка “ през 2021 година , а името на опозиционера е употребявано като „ знак “ на тази организация.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Путин. През 2020 година той, само че получи лекуване в Германия . Журналистическо следствие разкри, че отравянето на Навални е било.

През 2021 година опозиционерът се върна в Русия, където беше арестуван и наказан по изфабрикувани каузи. Навални излежаваше присъдите си в затвори със непоколебим режим, а през декември в Арктика.

В дните след гибелта на опизиционера съветските управляващи, взели участие в бдения в негова памет, и, отдадени на Навални. Някои хора даже.

Преди погребението от екипа на Навални оповестиха, че погребални организации са получили закани да не транспортират тялото му до църквата. По-рано на околните на опизиционера за неговото поклонение. Руските управляващи също така на майка му.

В последна сметка околните и роднините на Навални и Борисовското гробище, където беше осъществено поклонението. Хиляди хора се събраха там. Чуха се викания като „ Русия без Путин “, „ Путин е палач “, „ Русия ще бъде свободна “.

Посланикът на Съединени американски щати и европейски дипломати също участваха на погребението.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР