Най-малко 113 са издадените до момента заповеди за арест заради

...
Най-малко 113 са издадените до момента заповеди за арест заради
Коментари Харесай

Турция нареди ареста на 113 души заради срутени сгради

Най-малко 113 са издадените досега заповеди за арест поради строителството на здания, срутили се след земетресението от 6 февруари, оповестиха турските управляващи седмица след бедствието,. Броят на жертвите се чака да продължи да пораства, само че търсенето на оживели под руините продължава.

Малка част от тях бяха задържани в часовете след оповестението на акцията в неделя. Сред тях са строителни бизнесмени.

Над половината от арестите са подредени от прокуратурата в Адана, един от тежко засегнатите градове, други са в Диарбекир, Шанлъурфа и Османийе. В интернет се появиха и фрагменти със задържане на летище в Истанбул на строителен бизнесмен в Антакия, подготвял се да отлети за Черна гора.

Трусът с хиляди срутени постройки повдигна въпроса за качеството на строителството в страната и степента, в която неспазването на заложените правила изяснява частично мащаба на злополуката в южната част на страната.

Анкара търси решения след бедствието, - в случай че не бъдат отсрочени, въпреки не това да е проектът на президента Реджеп Тайип Ердоган съгласно източници на " Блумбърг ".



Според вицепрезидента Фуат Октай като за станалото все още са разпознати 131 души, без да навлиза в детайлности, само че не за всички са издадени заповеди за арест. " Ще работим по това усърдно, до момента в който не приключат нужните правосъдни процедури, изключително за здания, претърпели тежки вреди и здания, предизвикали гибел и пострадвания. "

 Защо в Турция отново има сплескани блокове до непокътнати здания Защо в Турция отново има сплескани блокове до непокътнати здания

Критици на властта виждат опити да се отклони виновността от съмненията в корупция и неприятно ръководство, довела до злоупотребите в строителството, в това число посредством така наречен прошка за хиляди извършители. В отчет от 2019 година специалисти, че амнистията и методът, по който се предизвиква строителният взрив, може да доведат до същинска злополука, а градовете да се трансфорат в " гробища ".

Срутването също по този начин остави милиони без дом, а огромна част са настанени във краткотрайни лагери.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР