Предполагаемо нападение с IED уби 11 работници в пакистанския Северен Вазиристан

...
Най-малко 11 работници са били убити при нападение в северозападния
Коментари Харесай

Най-малко 11 работници са били убити при нападение в северозападния племенен регион на Пакистан, когато самоделно взривно устройство (IED) избухна под превозното им средство, казаха правителствени служители.

Атаката в долината Шавал в Северен Вазиристан, на 300 км (190 мили) югозападно от столицата Исламабад, беше потвърдена от служебния министър-председател на Пакистан Анваар-ул-Хак Какар в публикация в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter.< /p>

Служители на службите за сигурност и полицията в провинция Хайбер Пахтунхва казаха, че предполагаем IED е детонирал, разкъсвайки камион, превозващ работниците към строителен проект в област Вазиристан, близо до границата с Афганистан.

„Те са работили на армейски пост, който е в процес на изграждане... самоделно избухващо устройство е експлодирало под превозно средство, превозващо работниците“, каза заместник-комисарят на Северен Вазиристан Рехан Хатак пред агенция Ройтерс.

Нито една група не пое незабавно отговорност за взрива.

Пакистан стана свидетел на възраждане на атаки от въоръжени групировки от миналата година, когато прекратяването на огъня между забранената групировка Пакистански талибани, известна с акронима TTP, и правителството се провали.

Други въоръжени групировки, включително ИДИЛ (ISIS), също поеха отговорност за някои атаки, включително голям взрив на политически митинг в квартал Баджаур в Хайбер Пахтунхва, държан от религиозна група миналия месец, който уби 63. Ислямска държава в Хорасан Твърди се, че Province (ISKP или ISIS-K), филиал на ISIL, стои зад атаката.

Пакистан обвинява Афганистан

Исламабад обвини Кабул за поредица от смъртоносни атаки в племенния регион на Пакистан, граничещ с Афганистан. Висши пакистански служители обвиняват администрацията на талибаните, че не прави достатъчно, за да контролира движението на въоръжени групи от пресичане на порестата граница.

Администрацията на талибаните обаче отхвърли пакистанските обвинения.

„След неотдавнашния инцидент със сигурността в Пакистан, официални лица отново обвиниха афганистанците, вместо да засилят сигурността на страната си“, каза Забихула Муджахид, главен говорител на талибанската администрация, в изявление по-рано този месец.

Повече от 300 атаки са засегнали провинция Khyber Pakhtunkhwa само тази година, според официални данни, като по-голямата част от тях са поети от TTP.

TTP е основана през 2007 г. и е идеологически свързана с афганистанските талибани, но изглежда, че действа независимо.

Сред многото си искания пакистанските талибани търсят по-стриктно прилагане на ислямските закони, освобождаване на своите членове в правителствени арести и намалено пакистанско военно присъствие в части от племенните региони по границата с Афганистан.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР