Най-малко 11 хил. са жертвите на опустошителните трусове, разтърсили Турция

...
Най-малко 11 хил. са жертвите на опустошителните трусове, разтърсили Турция
Коментари Харесай

Трагедията: 11 000 станаха жертвите на труса

Най-малко 11 хиляди са жертвите на опустошителните земетресения, раздрусали Турция и Сирия. Това е сборът на известните досега данни: над 8574 души в Турция и над 2500 в Сирия.

" Няма да се откажем от напъните си да подсигуряваме сигурността да жителите във всеки град ", сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган при посещаване на засегнатите региони в провинция Кахраманмараш. По думите му в 10 наранени от земетресението провинции ще бъдат построени нови жилища за останалите без дом в идната една година.

Броят на доказаните жертви се чака да нарасне: спасителите, които се надпреварваха с времето и ниските температури (-1 градуса тази нощ в Газиантеп) в търсене на признаци на живот в руините на хиляди здания. В Сирия не доближава избавителна техника, нито помощи - изключително в следените от бунтовниците региони.

И до момента идват данни за " чудеса " - избавени над 48 часа по-късно, да вземем за пример извадено от руините дете в Салкин, провинция Идлиб, от Сирийската гражданска защита известна като " Белите каски " - организация, която работи в следените от опозицията региони.

В Хатай момче бе избавено, откакто прекара над 50 часа под руините. По-рано затрупани в Турция изпращаха сигнали за помощ в обществените мрежи. Сред тях бе и Фърат Яйла, известен от " Ютюб " блогър, съобщил, че е покрит. " Майко! Добре ли си! Майко! Кажи ми, че се криеш някъде. "

С времето обаче понижава вярата да бъдат избавени още хора. " Това към този момент не е избавителна интервенция, възстановителна е ", написа сътрудник на Би Би Си в Кахраманмараш. " Знаят, че никой не е оживял. " Описва престоя си покрай руините на девететажна жилищна постройка, трансформирала се в купчина бетон, метал и стъкло.

" Това към този момент не е избавителна интервенция ", са предадените съвсем по същото време думи на сътрудник на " Ал Джазира ", която разказва обстановката на две посетени от екипа места. Смята се, че под една от постройките са затрупани 80 души, само че тя ги назовава " тела на този стадий ": " те (спасителите) към този момент не чуват гласове ". Репортери на малките екрани, предаващи интервенциите онлайн, постоянно биват молени да замълчат, до момента в който екипите се пробват да доловят звуци под руините.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР