Най-малко 11 големи горски пожара бушуват в Арктическия кръг, а

...
Най-малко 11 големи горски пожара бушуват в Арктическия кръг, а
Коментари Харесай

11 големи горски пожара бошуват в Арктическия кръг

Най-малко 11 огромни горски пожара бушуват в Арктическия кръг , а повода е горещото и изсъхнало лято, оповестява " Гардиън ".

Най-засегнатата страна, Швеция, приканва за незабавна помощ сътрудниците си в Европейския съюз, защото пожарите са обхванали огромна част от територията й и постановиха евакуацията на четири общности.

Десетки хиляди са предизвестени да останат по домовете си и да затварят прозорци и вентилационни отвори, за да избегнат вдишването на пушек . Железопътният транспорт е пресечен .

Програмата " Коперник " за наблюдаване на Земята, която дава ежедневна информация за пожарите в Европа, демонстрира повече от 60 пожара в Швеция, като има огнища в Норвегия, Финландия и Русия .

Норвегия изпраща шест противопожарни хеликоптера в отговор на настояването за помощ, а Италия праща в Йоребро, Централна южна Швеция, два Canadair CL-415s (които могат да пуснат 6000 литра вода с едно зареждане).

В Западна Швеция противопожарните дейности са краткотрайно спрени наоколо до артилерийски подготвителни терени до гората " Авдален " , заради заплаха неексплодирали снаряди да се взривят от рисковата топлота.

Жителите на Упсала разясняват, че могат да видят облаци пушек и след 18 поредни дни без дъжд им е неразрешено паленето на огньове и барбекю в национални паркове.

" Това несъмнено е н ай-лошата от последните години с горски пожари . Въпреки че пожари има всяка година, 2018 се обрисуват прекалено много ", разяснява Майк Пийкок, откривател и локален гражданин.

Увеличаващите се области на пожари наподобява като наклонност, защото в други северни райони като Гренландия, Аляска, Сибир и Канада се регистрират също все по-големи пожари .

Искрите идват от разнообразни източници: барбекюта, цигари и от ден на ден светкавици, които стават все по-чести, до момента в който планетата се затопля. Шведските управляващи смятат, че рискът от повече пожари през идните дни е " извънредно висок " заради температурни прогнози, надвишаващи 30 ° С.

Голяма част от северното полукълбо е обхванато от извънредно горещо време през последните седмици, от Алжир до Калифорния и предизвикало пожари от Сибир до Йоркшир. Украйна е ударена изключително тежко от горски пожари.

Европейската осведомителна система за горските пожари предизвестява, че изискванията за пожарна заплаха евентуално ще бъдат крайни в огромна част от Централна и Северна Европа през идващите седмици.

Според публични представители на Европейски Съюз доста от тазгодишните пожари са отвън обичайна европейска пожарна зона на Средиземно море и от ден на ден се случват в непредвидени моменти от годината .

2017 година бе най-тежката година в историята на Европа, причинявайки заличаване на хиляди хектари гори и обработваеми земи в Португалия, Испания и Италия, до ноември. " Има ясни трендове за по-дългите сезони на пожар и по-често срещани сериозни интервали в Европа , които водят до рискови пожари и обстановки ", разяснява представител на Европейската комисия.

Климатичните учени смятат, че Арктика и други области, които в миналото рядко са подлагани на пожари, евентуално ще стават все по-уязвими. " Това, което виждаме с тази световна гореща вълна , е, че тези зони на пожарна сензитивност в този момент се уголемяват, с блатата в Северозападна Англия и в този момент тези шведски пожари са следствие от това ", изяснява Винсент Гаучи, професор по световна екологична смяна.

" И двете области са нормално влажни, което разрешава на гори и торфища да развиват огромни въглеродни ресурси. Когато такива въглеродни екосистеми са подложени на засушаване и топлота и има източник на запалване - светкавици или хора - ще се случат пожари ", добавя той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР