Смъртоносни дъждове връхлетяха Северен Китай след бурята Doksuri

...
Най-малко 11 души са загинали, а 27 са в неизвестност,
Коментари Харесай

Най-малко 11 души са загинали, а 27 са в неизвестност, след като проливни дъждове удариха северните части на Китай, включително Пекин, съобщиха държавните медии във вторник, в проливни дъждове, които потопиха пътища и наводнени квартали с кал.

Китайският президент Си Дзинпин във вторник призова за „всички усилия“ за спасяване на „изгубените или хванати в капан“, след като останките от бурята Доксури изсипаха рекордни валежи в Пекин.

Сред загиналите има двама работници, „убити по време на спасяване и оказване на помощ“, каза телевизионният оператор CCTV. Повече от 100 000 души в града, за които се смята, че са изложени на риск, са били евакуирани, съобщи държавният таблоид Global Times.

Бурята Доксури, бивш супертайфун, премина на север през Китай, откакто удари южната провинция Фудзиен в петък, след като за първи път премина през Филипините.

Реките нараснаха до опасни нива, което накара Пекин да използва резервоар за съхранение при наводнения за първи път, откакто беше построен преди 25 години. Към понеделник вечерта китайската столица е затворила повече от 100 планински пътя.

Доксури, една от най-силните бури, връхлитали Китай от години, отслабна с навлизането си във вътрешността, но властите предупредиха, че рисковете от нови наводнения и други геоложки бедствия остават.

Пътищата са затворени, полетите са отменени

Местните власти „трябва да свършат добра работа в лечението на ранените и успокояването на семействата на жертвите и да сведат до минимум жертвите“, цитира CCTV думите на Си.

„Те трябва правилно да преместят засегнатите хора, да работят бързо за възстановяване на повредената транспортна, комуникационна и електрическа инфраструктура и да възстановят реда на нормалното производство и живот възможно най-скоро“, добави той.

Бяха прогнозирани локализирани гръмотевични бури и силни ветрове за Пекин във вторник, както и за съседния град Тиендзин и провинция Хъбей, каза CCTV.

Окръг Фангшан в Пекин заяви, че ще разположи хеликоптери, за да доставя храна, питейна вода и спешни доставки до селата в планинските райони, които са откъснати.

Гигантът за доставка на храна Meituan добави персонал и удължи сроковете за доставка, тъй като поръчките за зеленчуци, месо и яйца нараснаха с 50 процента, а общото пазаруване в приложението му се увеличи с 20 процента, съобщават медиите.

Няколко линии на метрото в столицата, включително влаковете в западните предградия, бяха спрени във вторник. Квартал Ментугоу в Пекин на запад претърпя драматични щети ден по-рано, след като проливни дъждове превърнаха пътищата в реки, помитайки автомобили.

Близо 400 полета бяха отменени във вторник и стотици бяха забавени на двете летища в Пекин, показа приложението за проследяване Flight Master.

Пекин регистрира средно 260 mm (10,2 инча) валежи от събота до ранния понеделник, като резервоарът Changping Wangjiayuan регистрира най-голямото показание от 738,3 mm (29 инча).

Градската управа каза, че валежите през последните няколко дни са счупили рекордите от силна буря преди 11 години. През юли 2012 г. Пекин беше ударен от най-силната тогава буря от основаването на съвременен Китай, като в града паднаха 190,3 mm дъжд за един ден, което засегна повече от 1,6 милиона души.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР