Най-малко 108 полицаи и жандармеристи са били ранени днес във

...
Най-малко 108 полицаи и жандармеристи са били ранени днес във
Коментари Харесай

Газ, палежи и арести на 1 май във Франция, 108 полицаи са ранени в сблъсъците с демонстрантите

Най-малко 108 служители на реда и жандармеристи са били ранени през днешния ден във Франция, от които двайсетина в Париж по време на конфликти в хода на митингите против пенсионната промяна, съобщи Франс прес, като се базира на френския вътрешен министър Жералд Дарманен.

291 души са били задържани в цялата страна, от които 90 в Париж, осведоми Българска телеграфна агенция. Дарманен осъди насилието и сподели, че подобен огромен брой на ранени служители на реда и жандармеристи на 1 май е изключителна необичайност в страната.

Един от ранените служители на реда е в съществено положение, откакто е бил ударен с " коктейл Молотов " и лицето и ръцете му са били обгорени, сподели Дарманен.

По данни на френските синдикати 2,3 милиона французи са взели участие в първомайски демонстрации и в митинги против пенсионната промяна в цяла Франция през днешния ден, оповестява Българска телеграфна агенция. Според данни на френското вътрешно министерство участниците в демонстрациите и митингите са били 782 000. Твърди се, че демонстрациите в страната са били най-малко 300.

До напрежение и интервенция на силите на реда се стигна в Париж, Лион и Нант, като тук-там полицията употребява сълзотворен газ и водно оръдие. Най-малко 60 души бяха арестувани, а един служител на реда беше тежко ранен.

Според полицията 8700 души са протестирали против промяната в Страсбург, 7300 в Лил, 11 000 в Марсилия, 13 500 в Тулуза и 14 000 в Клермон Феран.

Синдикатите приказват за двойно повече участници в протестните прояви в тези градове. 

Снимка: БТА

Въздушният трафик беше нарушен, като 25 до 33% от полетите бяха анулирани на огромните френски летища поради митингите против промяната.

Снимка: БТА

В Париж пък обичайното първомайско шествие стартира в 14 часа, локално време, от " Площада на нацията ", като там участваха представители на синдикати от целия свят.

Снимка: БТА

За 1 май в страната бяха мобилизирани 12 000 служители на реда и жандармеристи, от които 5000 в Париж. В даден миг там се наложи полицията да употребява сълзотворен газ поради прерастване на митингите против пенсионната промяна в принуждение. Сълзотворен газ беше употребен и в Нант.

Крайнодясната партия " Национален общ брой " пък провежда празник във връзка 1 май под надслова " Празник на нацията " в град Хавър. Там лидерката на " Национален общ брой " Марин Льо Пен разкритикува френския президент Еманюел Макрон, наричайки го " откъснат от действителността, изолиран и под блокада ".

Снимка: БТА

Това е 13-ият ден на общонародна готовност против пенсионната промяна във Франция.

След като пенсионната промяна бе призната и обнародвана, президентът на Франция Еманюел Макрон разгласи на 17 април, че си дава период от 100 дни за усмиряване на нацията.

Снимка: БТА

По-рано през седмицата премиерката Елизабет Борн бе натоварена от него да показа пътна карта с начинания, ориентирани за реализиране на това утешение. Предстои Борн да изпрати и предложения към синдикатите за съвещания по отношение на бъдещите дейности на управляващите в региона на общественото обезпечаване и трудовия пазар.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР