Най-малко 106 души са загинали при горските пожари в Мауи и идентифицирането на всички жертви ще бъде трудно, казва губернаторът

...
Идентифицирането на загиналите при горските пожари в Мауи ще бъде
Коментари Харесай

Идентифицирането на загиналите при горските пожари в Мауи ще бъде „много трудно“ и вероятно ще отнеме седмици, каза губернаторът на Хавай във вторник, когато броят на загиналите се покачи до 106, а семействата, които отчаяно чакат да научат за изгубени близки, бяха помолени да предоставят ДНК проби.

Генетичен екип ще дойде, за да помогне за идентифицирането на жертвите, каза губернаторът на Хавай Джош Грийн пред CNN във вторник, докато стотици търсачи с трупни кучета продължават да разресват пепелта на това, което някога е било домове и бизнес, изпепелени от най-смъртоносния горски пожар в САЩ в повече от един век.

Вице-губернаторът на Хаваите Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи "безпрецедентни." Вице-губернаторът на Хавай Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи „безпрецедентни“. Зеке Калуа/окръг Мауи

Идентифицирането е предизвикателство, тъй като останките са до голяма степен неразпознаваеми и рядко се откриват пръстови отпечатъци, каза Грийн. Така че следователите трябва да разработят ДНК профили от останките и да се надяваме да намерят съвпадения, включително от всяко ДНК, предоставено от роднини на изчезналите, казаха служители.

„Молим всички наши близки приятели и семейство в района, които имат някакви притеснения, да отидат да си вземат тампон в центъра за семейна подкрепа, за да можем да сравним хората генетично“, каза губернаторът.

Само петима от 106-те загинали са идентифицирани във вторник следобед, според служители на окръг Мауи. Двама бяха публично посочени, а имената на другите трима ще бъдат обявени, когато семействата им бъдат уведомени, каза окръгът.

Членовете на семействата на изчезналите хора са предоставили 41 ДНК проби, опитвайки се да видят дали техните близки са сред мъртвите, казаха служители на окръга.

Междувременно броят на хората, които остават в неизвестност, не е ясен, казват властите, във връзка с пожарите, които започнаха да се разпространяват диво на 8 август и особено опустошиха историческите части на Лахайна в западен Мауи.

Властите бяха преминали през около една трета от района на търсене към вторник; окръгът посочи цифрата на 32%, докато губернаторът каза, че е 27%. Грийн каза пред CNN във вторник, че се надява „голяма част от това да бъде направено“ до уикенда.

 Жена събира вода в местен търговски център в Лахайна, където различни групи за помощ доставят здравни и хранителни доставки на хората на 13 август 2023 г. Жена събира вода в местен търговски център в Лахайна, където различни групи за помощ доставят здравни и хранителни доставки на хората на 13 август 2023 г. Евелио Контрерас/CNN

Но тъй като търсенето се разширява, властите се опасяват, че и без това мрачният брой на загиналите само ще расте.

Много от човешките останки, намерени досега, са били на крайбрежен път, каза Грийн. „Сега, когато влизаме в къщите, не сме сигурни какво ще видим. Надяваме се и се молим да не са големи, големи числа“, каза той пред CNN.

Преносима морга също беше докарана, за да помогне на властите да идентифицират и обработят останките с рентгенови лъчи и друго оборудване, каза във вторник Джонатан Грийн, заместник-помощник-секретар на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ.

Членовете на екипите за градско търсене и спасяване на FEMA преминават през разрушените квартали в Лахайна, Хавай, в неделя. Членове на градските екипи за търсене и спасяване на FEMA преминават през разрушените квартали в Лахайна, Хавай, в неделя. Доминик Дел Векио/Ройтерс

• Някои жертви са посочени: Робърт Дайкман, 74, и Бъди Янток, 79, и двамата от Лахайна, са били убити, казаха служители на окръг Мауи във вторник. Имената на други жертви бяха разкрити от семействата.

• Ключов път за отваряне: След дни на затваряне, което разочарова жителите, обходният път на Лахайна ще бъде отворен отново от сряда, като нощните часове са ограничени само за жителите, каза губернаторът във вторник.

• Разселени жители в хотелски стаи и Airbnbs: „Измежду даренията и хотелските стаи и Airbnb вече ще можем да подслоним почти всички, които са засегнати“, каза Грийн във вторник.

• Небезопасна питейна вода: Части от силно засегнатите райони на Лахайна и Горна Кула са под предупреждение за вода, като на жителите им е казано, че „не трябва да пият и/или преваряват вода“.

• Борбата с пожара продължава: Пожарът Лахайна в западен Мауи е овладян на 85%, а пожарът Кула в горната част на Мауи е овладян на 60% към вторник сутринта, казаха служители на окръг Мауи.

• Байдън обещава помощ: Хаваите ще разполагат с „всички активи, от които се нуждаят“ за текущи усилия за възстановяване и възстановяване, каза президентът във вторник, въпреки че някои на Мауи изразиха разочарование от бавния темп на помощта. Байдън, който скърбеше за загубата на живот и „поколенията от родната хавайска история, превърната в разруха“, каза, че възнамерява скоро да посети Мауи.

• Реакцията при извънредни ситуации се преразглежда: Властите са изправени пред въпроси относно сирените за спешни случаи, които не са били активирани, когато пламъците се разпространиха на 8 август, и хидрантите на пожарните хидранти, за които се съобщава, че са пресъхнали. Главният прокурор на Хаваите ще оглави прегледа на решенията, взети от властите в отговор на горските пожари, съобщиха от нейния офис.

Съдебен процес за електропроводи: Hawaiian Electric е изправен пред съдебен процес, в който се твърди, че електропроводи, издухани от силни ветрове, са помогнали за причиняването на разрушителния горски пожар в Лахайна, въпреки че официалната причина все още не е установена определен.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР