Най-малко 1000 души протестираха в столицата на Унгария днес с

...
Най-малко 1000 души протестираха в столицата на Унгария днес с
Коментари Харесай

Унгарци искат оставката на президентката си, която помилвала затворник, насилвал деца

Най-малко 1000 души стачкуваха в столицата на Унгария през днешния ден с искане за оставката на президентката Каталин Новак поради решението й да помилва мъж, наказан като съизвършител при прикриването на случай на полово принуждение в дом за деца, съобщи Ройтерс.
Прочетете още
Новак реши да помилва над 20 души през април предходната година, преди визитата на папа Франциск в страната, измежду които беше и заместник-директор на дом за деца, който оказал помощ на някогашния шеф да укрие закононарушенията си.

Директорът беше наказан на 8 години затвор за полово принуждение над малолетни момчета в интервала 2004-2016 година, а заместникът му получи присъда от над 3 години, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Унгарските опозиционни партии желаеха оставката на Новак, съюзничка и някогашна министърка на фамилните въпроси в кабинета на консервативния министър председател Виктор Орбан.

Тя сподели във вторник, че в никакъв случай не би помилвала педофил, в това число и в този случай. Новак уточни, че повода зад решението й не е обществена и всички помилвания водят до различия по своето естество.

Опитвайки се да ограничи политическите последствия от абсурда, министър председателят Виктор Орбан, чиято партия ФИДЕС води акция за изборите за Европейски парламент през юни, късно нощес внесе в Народното събрание конституционна корекция, с която нарушители, направили закононарушения против деца, ще бъдат лишени от право на опрощение.

" Решението за опрощение на президентката на републиката провокира спор. Този спор би трябвало да бъде завършен по метод, който успокоява всички унгарци ", се споделя в текста на законопроекта.

Новак сподели, че с подготвеност ще подпише смяната в закона.

Но протестиращите, които издигнаха транспаранти с надписи " Оставка! " и проведоха протестен поход до президентството в Будапеща през днешния ден, са на мнение, че единственото задоволително решение би било президентката да се отдръпна от поста си. Новак не беше в президентството през днешния ден, тъй като е на публично посещаване в катарската столица Доха.

„ Оставката би била доста вярна постъпка ", сподели Бела Седан, който работи като дърводелец. „ Някой, който прави такава неточност, би трябвало да си отиде и да не ме съставлява като президент на Унгария ", добави той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР