Боевете се засилват в ливанския лагер Ейн ел-Хилвех въпреки преговорите за примирие

...
Най-малко 10 души бяха убити и десетки ранени при подновяване
Коментари Харесай

Най-малко 10 души бяха убити и десетки ранени при подновяване на насилието между съперничещи си групи в палестински бежански лагер в Южен Ливан, докато заблудени куршуми и снаряди удряха жилищни сгради райони в третия по големина град в страната Сидон.

Лагерът Ein el-Hilweh е разтърсен от фракционни сблъсъци от края на юли между основното палестинско движение Фатах и ​​твърдолинейни групи. Първият кръг доведе до смъртта на повече от дузина души.

Боевете са възобновени през уикенда след едномесечно прекратяване на огъня и оттогава са довели до смъртта на най-малко 10 души, според два палестински източника в лагера. Шестима от тях са били бойци от Фатах, а други двама са бойци от друга група, казаха те в понеделник.

Останалите две жертви са цивилни, казаха източник от ливанските служби за сигурност и двама палестински източници. Един беше убит в събота, когато заблуден куршум от сблъсъците достигна град близо до лагера, каза ливанският източник по сигурността.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци, UNRWA, сподели собствените си данни в неделя, като каза, че четирима души са убити и 60 други са ранени. Той призова за незабавно спиране на насилието.


Петима войници от ливанската армия също бяха ранени, един от тях в критично състояние, когато обстрел удари две от техните позиции в покрайнините на лагера в неделя, според изявление на армията.

„Няма да стоим безучастни с това, което се случва в Ейн ел-Хилвех“, предупреди Елиас ал Байсари, ръководител на Генералната дирекция по сигурността, в интервю за местен вестник, публикувано в понеделник. „Ситуацията в лагера е непоносима“, каза той.

По-късно в понеделник Ал-Байсари беше домакин на среща в офиса си в Бейрут, която включваше служители от няколко палестински фракции, за да обсъдят възможността за ново примирие.

Повече от 50 други са ранени, според медицински служители и държавни медии.

В понеделник през целия ден в лагера се чуха стрелби и експлозии, а заблудени куршуми удариха сградата на общината в Сидон, като повредиха прозорците, без да наранят никого, каза държавната Национална информационна агенция.

Общественият Ливански университет беше затворен и ливанската армия затвори главната магистрала, която свързва Бейрут с Южен Ливан близо до лагера, а трафикът беше насочен към крайбрежен път.

Тежка хуманитарна ситуация

Ein el-Hilweh е най-големият от 12 палестински бежански лагера в Ливан, приютяващ около 80 000 до 250 000 палестинци в цялата страна, според Агенцията за палестинските бежанци на ООН (UNRWA). Лагерите датират от цели седем десетилетия от основаването на съседен Израел през 1948 г.

UNRWA каза, че стотици семейства, прогонени от лагера, са се приютили в близките джамии, училища и сградата на община Сидон.

Зейна Ходр от Ал Джазира, репортаж близо до лагера в Сидон, каза, че описва ситуацията като „отчайваща“.

„Стотици семейства избягаха от боевете, те напуснаха домовете си в Ейн ел-Хилве. Други остават в капан вътре“, каза Ходр.

В някои квартали е твърде трудно да се осмелите да достигнете до райони извън лагера, каза тя.

„Тези хора са били бедни в началото. По-голямата част от палестинците в Ливан... ако не могат да работят днес, не могат да сложат храна на масата“, каза Ходр.

Много разчитат на подкрепа от местни благотворителни организации. Но дори UNRWA е „организация с финансови затруднения“, добави тя.


Миналата седмица UNRWA призова за 15,5 милиона долара за ремонт на инфраструктура, повредена в последния кръг от сблъсъци в лагера, осигуряване на алтернативни места за обучение на деца, чиито училища са били повредени или окупирани от бойци, и предоставяне на парична помощ на хора, които са били разселени от домовете им.

Khodr каза, че може да се нуждае от още повече финансиране за отстраняване на допълнителни щети, докладвани през уикенда.

Отделно UNRWA каза, че въоръжени групи са превзели осем от училищата им, принуждавайки агенцията да намери алтернативи за приемане на ученици с наближаването на началото на учебната година.

Подновяването на насилието предизвика нови опасения, че сблъсъците могат да се разпространят в съседния град Сидон.

Жителите се страхуват от сценарий, подобен на северния палестински лагер Нахр ал-Баред, където ливанската армия води 15-седмична атака, за да прогони въоръжени групи през 2007 г.

Висш служител на Фатах трябва да кацне в Ливан в понеделник и изпълняващият длъжността началник на мощната разузнавателна агенция на Ливан за обща сигурност ще проведе спешна среща по въпроса.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР