Най-малко 10 държави от ЕС, включително и България, са доставили

...
Най-малко 10 държави от ЕС, включително и България, са доставили
Коментари Харесай

Най-малко 10 държави от ЕС, включително и България, са доставили военна техника на Русия

Най-малко 10 страни от Европейски Съюз, в това число и България, са доставили военна техника на Русия, заобикаляйки ембаргото, наложено след анексията на Крим през 2014 година, написа The Telegraph, като се базира на документи на Европейската комисия. Общата им стойност е за към 350 милиона евро.

78% от покупко-продажбите са на немски и френски компании. Германските компании са се възползвали от малка врата в оръжейното ембарго на Европейски Съюз против Русия, като продадоха на Москва съоръжение с " двойна приложимост " на стойност 121 млн. евро, в това число артилерия и бронирани транспортни средства, съгласно данни на Европейски Съюз. Установено е също, че Франция е виновна за доставката на артикули на стойност 152 милиона евро до Русия по 76 лиценза за експорт. Париж разреши на експортьорите да извършват контракти, подписани преди 2014 година, употребявайки подмолни схеми, заобикаляйки ембаргото на Европейски Съюз. Заедно с бомби, ракети и торпеда, френските компании да изпратили още термовизионни камери за повече от 1000 съветски танка, както и системи за бойни самолети и бойни хеликоптери.

Подобно на Германия и Франция, Италия е изпратила оръжия на стойност 22,5 млн. евро в Москва след налагането на ембаргото на Европейски Съюз. Англия е направила минимални продажби за не повече от 2,4 млн. евро. Австрия, България и Чехия са сключили покупко-продажби за 49,3 милиона евро сред 2015 и 2022 година

Според Европейската комисия страните от Европейски Съюз са продали оръжия и муниции на Русия в размер на 39 милиона евро единствено през 2021 година Вратичката за заобикаляне на ембаргото обаче беше затворена чак на 8 април, след началото на войната в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР