Най-малкият молекулярен двигател, който се състои само от 16 атома,

...
Най-малкият молекулярен двигател, който се състои само от 16 атома,
Коментари Харесай

16 атома: Създадоха най-малкия двигател в света

Най-малкият молекулярен мотор, който се състои единствено от 16 атома, сътвориха учени. Рекордно дребната джаджа разрешава да бъдат изучавани " мистериозните " феномени на границата на класическия и квантов свят. Също по този начин би могла да се употребява и от нанороботи. Постижението е разказано в научна публикация, оповестена в списание PNAS.

По-малко от всеки път

Устройство, състоящо се от 16 атома, прави същото като всеки уважаващ себе си мотор. То черпи сила от външната среда /например, от топлинната сила, в която се намира молекулата/ и задвижва ротора си. Най-приблизителната визия по какъв начин работи новият миниатюрен мотор може да бъде получена посредством завъртане на молив, легнал върху маса, към оста му - освен това придвижване краят на молива ще опише кръг, като часовникова стрелка. Моливът тук играе ролята на ротора, а масата е статора, т.е. неподвижната част на мотора.
В новото устройство роторът е четириатомна молекула от ацетилен (C2H2). Има продълговата форма и наподобява ненапълно на...гиричка. Статорът е субстрат от шест паладиеви атома и шест атома галий (PdGa). Ацетиленовата молекула безусловно лежи върху статора и се върти към оста си. Тя може да заема единствено шест разнообразни позиции при въртенето си.
И цялата тази удивителна структура е с размер под един нанометър. Вижте:

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР