Най-малките ученици в Сливен положиха Клетва на първокласника на тържествен

...
Най-малките ученици в Сливен положиха Клетва на първокласника на тържествен
Коментари Харесай

Най-малките ученици в Сливен положиха Клетва на първокласника

Най-малките възпитаници в Сливен поставиха Клетва на първокласника на церемониален обред на 11 май, на централния площад “Хаджи Димитър”. В православния календар денят е предназначен за респект на светите братя Кирил и Методий.

1060 деца изрекоха дружно, на глас: „ С науката – напред по пътя нов! Със познание да расна аз свободен! То с мъдрост ме подарява и с обич и светлото му слово ще ме води. Заклевам се даже и в сложен час най-святата ми мисъл да е тази: с делата си и с думите си аз България в сърцето си да вардя! ”. Просветният министър Красимир Вълчев изпрати приветствен адрес към първолаците, в който декларира, че самодейността укрепва ученическата общественост. Присъстваха шефовете на образователните заведения, класните ръководители, десетки родители, жители, представители на общинската и държавната власт.

Ритуалът се организира за трета поредна година в Сливен. Идеята е на професора по възрожденска литература от Великотърновския университет Елена Налбантова. Автор на текста на клетвата е сливенската поетеса Ники Комедвенска. Общината, която е главен уредник на събитието, подарява на децата специфични значки.
 kletva-3-1  kletva-7  kletva-4

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР